Србија и Балкан

Додик: Постоји организована активност САД с циљем да онемогуће рад институција Српске

Данас и ових дана министарство иностраних послова послало је циркуларно писмо бранећи позицију нелегитимног високог представника, истакао је председник Републике Српске
Додик: Постоји организована активност САД с циљем да онемогуће рад институција Српске© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је данас да републичке институције функционишу без проблема, али се суочавају са изазовима које су плод деловања САД и њихових представника у БиХ.

"Постоји организована, необјављена активност САД, са намером да онемогући рад институција, а све с циљем да покажу да је Република Српска наводно у проблему. Српска функционише без проблема, а у прилог томе иде и чињеница да ће се пензије исплатити и пре законског рока", навео је Додик.

Он је указао да бошњачки политички представници покушавају да приватизују институције на нивоу БиХ тако што ће објављивати лажи о Српској.

"Видљиво је да Американци покушавају да изолују Републику Српску. Данас и ових дана министарство иностраних послова послало је циркуларно писмо бранећи позицију нелегитимног високог представника", истакао је Додик уочи састанка Градског одбора СНСД-а Бањалука.

Упркос свему, наводи Додик, СНСД функционише без проблема и благовремено одговара изазовима.

"СНСД се редовно састаје. Имали смо састанак у Бијељини и разговарамо о свим темама. Оно што раде републичке институције Функционише у граду и Бањалука је препознатљив град по питању безбедности", истакао је Додик, пренела је Срна.

"Република Српска има право да доноси законе"

Обраћање бошњачких делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ крњем Уставном суду БиХ у вези са Законом о имунитету Српске је политичка прича муслимана који делују са странцима, поручио је Додик и поручио да Република Српска има право да доноси законе.

"Када је нешто против Републике Српске, онда су заједно сви делегати у Дому народа БиХ. Нема власти и опозиције. Сви су непријатељи Републике Српске, и то показују на овај начин", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Нагласио је да је Српска раније одговорила на деловање Уставног суда БиХ и да најновијем случају не жели да придаје значај.

Бошњачки делегати из Дома народа ПС БиХ Шефик Џаферовић, Џенан Џонлагић, Џемал Смајлић и Сафет Софтић поднели су крњем Уставном суду БиХ захтев за оцену уставности Закона о имунитету Републике Српске.

Из крњег Уставног суда БиХ на адресу Народне скупштине Српске стигао је захтев у вези са Законом о имунитету Републике Српске где се тражи одговор у року од 30 дана.

image