Додик: Постоји организована активност САД с циљем да онемогуће рад институција Српске

Данас и ових дана министарство иностраних послова послало је циркуларно писмо бранећи позицију нелегитимног високог представника, истакао је председник Републике Српске

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је данас да републичке институције функционишу без проблема, али се суочавају са изазовима које су плод деловања САД и њихових представника у БиХ.

"Постоји организована, необјављена активност САД, са намером да онемогући рад институција, а све с циљем да покажу да је Република Српска наводно у проблему. Српска функционише без проблема, а у прилог томе иде и чињеница да ће се пензије исплатити и пре законског рока", навео је Додик.

Он је указао да бошњачки политички представници покушавају да приватизују институције на нивоу БиХ тако што ће објављивати лажи о Српској.

"Видљиво је да Американци покушавају да изолују Републику Српску. Данас и ових дана министарство иностраних послова послало је циркуларно писмо бранећи позицију нелегитимног високог представника", истакао је Додик уочи састанка Градског одбора СНСД-а Бањалука.

Упркос свему, наводи Додик, СНСД функционише без проблема и благовремено одговара изазовима.

"СНСД се редовно састаје. Имали смо састанак у Бијељини и разговарамо о свим темама. Оно што раде републичке институције Функционише у граду и Бањалука је препознатљив град по питању безбедности", истакао је Додик, пренела је Срна.

"Република Српска има право да доноси законе"

Обраћање бошњачких делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ крњем Уставном суду БиХ у вези са Законом о имунитету Српске је политичка прича муслимана који делују са странцима, поручио је Додик и поручио да Република Српска има право да доноси законе.

"Када је нешто против Републике Српске, онда су заједно сви делегати у Дому народа БиХ. Нема власти и опозиције. Сви су непријатељи Републике Српске, и то показују на овај начин", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Нагласио је да је Српска раније одговорила на деловање Уставног суда БиХ и да најновијем случају не жели да придаје значај.

Бошњачки делегати из Дома народа ПС БиХ Шефик Џаферовић, Џенан Џонлагић, Џемал Смајлић и Сафет Софтић поднели су крњем Уставном суду БиХ захтев за оцену уставности Закона о имунитету Републике Српске.

Из крњег Уставног суда БиХ на адресу Народне скупштине Српске стигао је захтев у вези са Законом о имунитету Републике Српске где се тражи одговор у року од 30 дана.