Србија и Балкан

Бранитељима се поклонио и православни "ђакон", СПЦ га рашчинила пре два месеца

Иако жели да се представи као ђакон, истина је да је Илија Ћалина рашчињен и враћен у ред лаика, према одлуци Епархије британско-скандинавске још 6. јуна ове године
Бранитељима се поклонио и православни "ђакон", СПЦ га рашчинила пре два месеца© TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS/ bg

На средишњем книнском тргу Хрвати данас прослављају за њих "победничку" акцију "Олуја", а после службеног дела и постављања венаца, почаст хрватским бранитељима исказао је и православни "ђакон" из Удружења хрватских бранитеља православне вере из Карловца Илија Ћалина. 

Иако жели да се представи као ђакон, истина је да је Илија Ћалина рашчињен и враћен у ред лаика, према одлуци Епархије британско-скандинавске још 6. јуна ове године. 

У допису митрополита Доситеја британско-скандинавског Синоду СПЦ о покретању поступка пред Црквеним судом против рашчињеног ђакона Илије Ћалине наводи се и да се "именовани налази на територији Епархија СПЦ у Хрватској, са пријављеним боравком у Загребу, где се појављује у црквеним објектима и на другим друштвеним догађањима и представља се као ђакон СПЦ".

"Као дете 'Олује', први пут сам овде у Книну. Повратник сам у домовину, а родом сам из Лике. Зазвао бих вечни спомен и царство небеско свим хрватским бранитељима који су страдали за слободу домовине, као и вечни спомен и царство небеско свим цивилним жртвама, српским и хрватским, током братоубилачког рата 1991–1995. године", рекао је Илија Ћалина за "Слободну Далмацију", који није споменуо да је рашчињен.

Рашчињени ђакон је рекао да нема благослов да представља Цркву, али да иако долази у своје име, он је део Српске православне цркве.

"Емотивно је ово све за мене. У време 'Олује' био сам дете, рођен сам 1985. године у Огулину, а живио сам у Лици. Поштујем домовину и морамо пружити руку. Морамо поштовати бранитеље и то је то! Да се више никад не понови. Живела Хрватска", истакао је рашчињени ђакон Илија, који тренутно живи у Загребу.

Ћалина није до краја разјаснио због чега је тачно захвалан и због чега поштује бранитеље. Да ли због тога што су од 4. до 8. августа извршили егзодус над његовим народом и протерали више од 220.000 Срба, да ли због тога што су, према подацима "Веритаса", убили више од 1.900 грађана од којих 65 одсто цивила, а 30 одсто жена или што су вековна огњишта Срба из Крајине учинили немогућим за повратак и живот?

image