Османијева и раније имала испаде на аеродрому: Премијер С. Македоније обећао пратњу, Курти истрагу

Северномакедонски медиј "Сдк.мк" је пренео да је у случају лета за Истанбул са 'Туркиш ерлајнсом' авион каснио сат и по због обрачуна припадника њеног обезбеђења са запосленим у авио-компанији

Прошлонедељни инцидент на скопском аеродрому није први у коме је учествовала председница тзв. Косова Вјоса Османи, открио је македонски новинар.

Новинар из Северне Македоније Селадин Џезаири открио је да су се ранији неспоразуми са аеродрома решавали у тишини.

"Османијева је имала још два инцидента током летова 'Туркиш ерлајнса' и 'Остријан ерлајнса'. У тим случајевима Османијева није смела да прође скенер без претходне редовне провере. Северномакедонски медиј 'Сдк.мк' је чак пренео да је у случају лета за Истанбул са 'Туркиш ерлајнсом' авион каснио сат и по због обрачуна припадника њеног обезбеђења са запосленим у авио-компанији", пренела је "Коха".

Џезаири је подсетио да је током дана поднета кривична пријава против шефа безбедности председника парламента Северне Македоније Африма Гашија, који је отишао на аеродром у време инцидента, док су медији пренели и да је уперио пиштољ у радника аеродрома.

Новинар је констатовао да је инцидент изазвао поделе у албанском политичком корпусу у Северној Македонији. 

Данас је одржана и заједничка конференција за новинаре двојице премијера Аљбина Куртија и македонскогколеге Христијана Мицкоског, који је потврдио да су се прошле године догодила два слична инцидента, али је одбио да открије више детаља.

"Нема сумње да је то било тешко искуство за председницу Вјосу Османи, поготово јер је била са породицом и две мале ћерке. Власти Северне Македоније, овдашњи шефови држава изразили су жаљење и добићемо званичан извештај који ће ово питање детаљно и у потпуности разјаснити, како да разумемо шта се тачно догодило, али и да се то више не понови", рекао је Курти. 

Мицкоски је рекао да ће случај испитати надлежне институције и да у случају кршења правила нико неће бити изнад закона. 

Он је обећао да ће приликом следећег доласка Османијеве у Скопље бити њена лична пратња током времена које проведе на аеродрому, како би се овакви инциденти убудуће избегли.