Проглашен да је реметилачки фактор: БиХ забранила Вулину да оде у Пребиловце, Београд послао ноту

Вулин је требало да се појави у Пребиловцима код Чапљине, где се обележава 83. годишњица од злочина над српским становништвом у Другом светском рату почињеним у НДХ

Министарство спољних послова (МСП) Републике Србије упутило је ноту Министарству иностраних послова Босне и Херцеговине, изражавајући незадовољство због спречавања потпредседника Владе Србије Александра Вулина да присуствује отварању изложбе у Пребиловцима, посвећене страдању српског народа у Другом светском рату и истакло да та одлука власти БиХ несумњиво представља кршење добросуседске дипломатске праксе.

Како се наводи у саопштењу МСП, Вулин је требало да изложби "Пребиловци 1941" присуствује на позив организатора, међутим власти Босне и Херцеговине нису издале потребну дозволу за слетање ваздухоплова са делегацијом Републике Србије у Мостар, иако су благовремено обавештене о њеном доласку.

"Министарство спољних послова Републике Србије разочарано је одлуком власти Босне и Херцеговине да не дозволе учешће наше делегације на једном комеморативном скупу, јер таква одлука није у духу добросуседских односа и цивилизацијских тековина", наводи се у ноти, саопштило је МСП.

"Позивамо власти у Сарајеву да престану да односе у региону и међунационалне односе у самој Босни и Херцеговини користе као платформу за штетно дневнополитичко деловање, чиме сопствену државу удаљавају са курса напретка и евроинтеграција", навело је МСП и истакло да "данашња одлука власти Босне и Херцеговине несумњиво представља кршење добросуседске дипломатске праксе и доприноси стварању атмосфере нетрпељивости према Републици Србији и српском народу у целини".

Министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић појаснио је зашто је Сарајево одбило долазак Вулина, наводећи како је разлог наводно у томе што је допис стигао у петак поподне, а не 48 сати пре доласка делегације, односно да је допис наводно закаснио неколико сати пре тог рока.

"То је стигло кад су људи отишли кућама после радног времена. Можда смо и могли уложити напор да се данас те ствари поправе међутим, пошто је реч о Вулину, човеку који је доказани реметилачки фактор на овим просторима, човеку који је јавно стипендирао две студентице која величају ратне злочинце, човеку који свакодневно руши и напада суверенитет БиХ, нисам нашао за сходно нити ћу икада да потпишем", рекао је Конаковић за "Аваз".

Потом се заклонио иза закона и процедура БиХ наводећи да не жели да их крши.

"Њему сигурносне агенције нису забраниле улазак у БиХ, он је у БиХ могао ући копненим путем, али било када и биле где њему буде потребан мој потпис или моја сагласност да у БиХ не уђе, све док не промени однос према БиХ и не почне респектовати, а поготово овај сегмент ратних злочина, никада од мене такав потпис неће добити. Да имам могућност да му забраним, ја бих му забранио улазак. Пошто немам могућност да му забраним, тамо где му је потребна моја сагласност, никада је неће добити док не промени свој однос према мојој домовини", поручио је Конаковић.

Огласио се и Вулин

Потпредседник Владе Александар Вулин изјавио је да га је данас Влада БиХ спречила да се поклони сенима убијених Пребиловчана.

"Мени је данас забрањено да будем у Пребиловцима, поред јаме где су усташе 1941. године убиле више од 1.000 Срба, од тога 600 жена и деце, где су пред њеним осмогодишњим ђацима силовали учитељицу Стану Арнаутовић седам дана док није полудела, па су морали да је закољу и баце у јаму. Данас је требало да будем тамо где се обележава трагедија Срба, у Пребиловцима", рекао је Вулин и додао да је његов долазак спречила, према његовим сазнањима Влада Босне и Херцеговине, тачније Един Форто који је, како је чуо, "под потпуном командом господина Конаковића уз сагласност странаца".

Гостујући у Националном дневнику телевизије Пинк Вулин је објаснио да му власт БиХ није забранила већ мудро ћутала до пола сата, сат пред лет "а онда су рекли да у министарству извесног Едина Форта нема нико да потпише дозволу за прелет јер су сви на мору, сви су на годишњем одмору".

"То нам поручује да се, кад год ми Срби подсећамо на усташке и хрватске злочине, увек деси нешто да ми не можемо да одемо. Када Александар Вучић треба да оде у Јасеновац - кажу није по процедури, када сам ја хтео да одем у Јасеновац рекли су - а то не може никако да се деси зато што то изазива проблеме у регији. Сада када треба да одем у Пребиловце одједанпут нема никога у Влади Босне и Херцеговине да потпише дозволу за прелет", навео је Александар Вулин.

Потпредседник српске владе је нагласио да кад год неко из Србије покуша да подсећа на усташке злочине, на оно што се заиста догодило, "биће неко да нама Србима стави до знања да ми то не смемо да радимо".

Он је подсетио да је јама у Пребиловцима била забетонирана после рата, да је после 50 година четири хиљаде људи ексхумирано и да и даље није јавно речено ко је то починио.