Србија и Балкан

Вучић: Курти покушава да изазове ратно стање

Председник Србије је реаговао на данашње затварање филијала Поште Србије на Косову и Метохији
Вучић: Курти покушава да изазове ратно стање© A.K./ATAImages

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија покушај изазивања ратног сукоба.

"Ми не желимо рат, желимо да сачувамо мир, али он то ради смишљено, организовано и уз подршку појединих западних сила", рекао је Вучић.

Он је обилазећи градилиште клинике "Тиршова 2" казао да је срамотно и безобразно саопштење Европске службе за стране послове о дијалогу Београда и Приштине након што Курти брутално прекрши све договорено.

"Они нас позивају да поново разговарамо о Куртијевим једностраним и противправним потезима идемо да разговарамо. Тако, следећи пут, кад буде побио 20 људи, ми ћемо опет да идемо у дијалог да разговарамо о томе да ли је могао или није и које су им идеје да то превазиђемо? Какву год глупост да направи, они нас зову да ми разговарамо о томе како да превазиђемо нешто што је брутално прекршено", указао је Вучић. 

Додао је да из 2015. постоји споразум о телекомуникацијама, Пошти Србије и осталом, али је тај споразум је брутално прегажен.

"Намерно је ублажаван текст због две чланице ЕУ које увек ублажавају све ставове који би требало да иду против Приштине и Куртија и покушавају да нас направе будалама. То говори о њима. Веома сам забринут. Даље нећу да говорим јер се плашим да бих могао да наштетим интересима Србије. Лично сам разговарао са Лајчаком, па ћемо да видимо шта ће да раде", рекао је он.

Тим стручњака ће говорити о здрављу и копању литијума

Говорећи о питању литијума, Вучић је казао да није проблем у копању, већ се обмањује народ.

"Био сам крив и када су двојица монструма убили нашу децу, па су опет упадали у институције. Ваљда сам крив и због нечега што ће да буде подземни рудник. Најмање две године неће бити копања. Па што сте се дигли кад знате да нема копања? Наравно да је мени јасно да то никакве везе нема са литијумом или са било чим", рекао је Вучић.

Како каже, једна лаж сустиже другу.

"Уплашили сте се напретка Србије и чињенице да ће Србија и Лозница да напредују никад брже. Ја мрзим људе, не бринем о њима па ћу да уништим Лозницу? То ће да буде укупно на 140 хектара рудник, још на 80 хектара зграде, свега 220 хектара", казао је Вучић.

Најавио је да ће министар здравља Златибор Лончар сутра изнети, са тимом најстручнијих лекара у овој земљи из различитих области, информације да се види да ли литијум може да утиче на здравље.

Вучић је обишао је вечерас радове на изградњи Дечје болнице "Тиршова 2" и навео да ће они бити завршени до марта-априла 2027. године, додајући да је здравље најважније.

image