Огласила се ЕУ поводом затварања филијала Поште Србије на КиМ: Приштина крши договоре

У саопштењу Брисела се наводи да је ЕУ спремна да укључи ово питање на дневни ред следећег састанка у оквиру дијалога и да очекује да стране развију конструктивне идеје које би могле послужити као основа за решења

Европска унија саопштила је вечерас да је данашње затварање девет филијала Поште Србије на северу КиМ од приштинских власти једнострани и некоординисани корак који крши договоре постигнуте у оквиру дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

Као део Договора о телекомуникацијама постигнутог 2013. године и Акционог плана усаглашеног 2015. године, обе стране су се сагласиле да ће расправити поштанске услуге 'у каснијој фази', чиме су признале да се ово питање може решавати само у оквиру дијалога, истичу у Бриселу.

У саопштењу Брисела се наводи да је ЕУ спремна да укључи ово питање на дневни ред следећег састанка у оквиру дијалога и да очекује да стране развију конструктивне идеје које би могле послужити као основа за решења.

"Једнострани и некординисани поступци не могу пружити решења за ово или било које друго питање које се односи на процес нормализације између Косова и Србије. Затварање постојећих услуга за Србе на Косову, без икаквог претходног договореног аранжмана, додатно ће негативно утицати на свакодневни живот и услове живота ове заједнице. Позивамо владу Косова да преиспита своју одлуку и да пронађе преговарано решење за ово питање у оквиру Дијалога", додаје се у саопштењу ЕУ.