Србија и Балкан

Кошарац о дипломатском скандалу: Министри "Тројке" се оглушили о моје позиве

Спречити доказаног српског патриоту Вулина да дође у Пребиловце и ода почаст недужно страдалом српском народу не само да је монструозно и нељудски, већ је и катастрофална порука за мир, стабилност и регионалну сарадњу
Кошарац о дипломатском скандалу: Министри "Тројке" се оглушили о моје позиве© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Заменик председавајуће Савета министара БиХ Сташа Кошарац оценио је дипломатским скандалом без преседана то што су министри "Тројке" саботирали долазак потпредседника Владе Србије Александра Вулина у Пребиловце.

Кошарац је рекао да су министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић и председник "Наше странке" Един Форто у потпуности игнорисали захтев за прелет државног авиона Србије и долазак Вулина на обележавање 83. годишњице једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом током Другог светског рата у злочиначкој НДХ.

"Лично сам током дана у неколико наврата покушавао да ступим у контакт са Конаковићем и Фортом како бисмо решили процедуралне формалности у вези са доласком Вулина у Пребиловце, али су се оглушили на моје позиве", рекао је Кошарац.

Он је навео да су напросто популистички игнорисали захтеве и нису издали потребне сагласности.

"Спречити доказаног српског патриоту Вулина да дође у Пребиловце и ода почаст недужно страдалом српском народу не само да је монструозно и нељудски, већ је и катастрофална порука за мир, стабилност и регионалну сарадњу. Конаковић и Форто настављају са радикализацијом прилика и свеопштом хајком на српски народ. Мало им је било што су спречили долазак полицајаца, а затим и хеликоптера из Србије у Српску, угрожавајући безбедност грађана и њихове имовине. Сада су одлучили да на изузетно перфидан начин саботирају и долазак званичника Србије. То је апсолутно неприхватљиво и изразито непријатељско понашање према српском народу", казао је Кошарац.

Истакао је да бошњачки политички фактор треба добро да размисли какве поруке шаље и какве политичке последице ће имати њихове скандалозне одлуке.

"Ма колико се трудили, они неће успети у изопаченој намери да сакрију истину о страдању српског народа! Српска и Србија ће, на темељу иницијативе председника Милорада Додика и Александра Вучића, наставити да заједно обележавају важне датуме у нашој националној историји, сећајући се са пијететом свих наших жртава", поручио је Кошарац, пренела је РТРС.

image