Србија и Балкан

Курти отвара меморијал оцу албанског тероризма Адему Јашарију

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти истакао је да ће то бити "најважније место од националног значаја"
Курти отвара меморијал оцу албанског тероризма Адему Јашарију© Ferdi Limani/Getty Images

После Народног позоришта, међународног аеродрома и стадиона у Приштини, име оца терористичке, тзв. Ослободилачке војске Косова Адема Јашарија понеће и меморијални комплекс у Преказу.

Комплекс терористи који се деведесетих борио за отцепљење Косова и Метохије од Србије, простираће се на површини од 450 хектара и садржаће куле под провидним стаклом, као и пропратне објекте.

На церемонији коју је организовало приштинско Министарство културе, омладине и спорта, наиме, проглашен је победнички предлог за израду мастер плана Меморијалног комплекса "Адем Јашари".

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти истакао је да ће то бити "најважније место од националног значаја", преноси Анадолија.

"Крајњи циљ је да Меморијални комплекс 'Адем Јашари', када буде завршен, има изглед и форму комплексног историјског пејзажа, у коме ће посета подразумевати путовање кроз целокупну историју Јашарија из Преказа, од родослова до структуре породица, од традиције отпора, културе патриотизма, од војних вежби у Албанији и прве опсаде породице Шабана Јашарија 1991. године, до оснивања Ослободилачке војске Косова", казао је Курти.

Члан породице Јашари, Беким Јашари, рекао је да се дуго чекало на реализацију овог плана.

Он је додао да је изградња Меморијалног комплекса "Адем Јашари" обавеза због посетилаца из свих земаља који посећују Преказе.

image