Лончар представио тим стручњака који ће се бавити литијумом: Не наседајте на непроверене приче

У тиму ће се наћи шеф катедре за хигијену која се бави загађењем околине, људи из епидемиолошке службе, из медицине рада, али и кардиолози и сви други

Министар здравља у Влади Србије Златибор Лончар представио је данас тим стручњака који ће се бавити питањем да ли постоји штетно дејство по здравље грађана Србије у случају да дође до стварања рудника и ископавања литијума.

Тим угледних стручњака чине, поред ресорног министра Златибора Лончара још и директорка Института за јавно здравље Србије "др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић, академик, проф. емеритус научни саветник и хематолог Бела Балит, шеф катедре за хигијену са медицинском екологијом Медицинског факултета БУ, специјалиста за испитивање животне средине, предавач у области екотоксикологије Сања Миленковић, начелник Института за медицину рада ВМА пуковник др Александар Алексић и директор Института за мајку и дете "др Вукан Чупић" Владислав Вукомановић.

У тиму су и начелница Стерилног блока и одељења за трансплантације Института за мајку и дете "др Вукан Чупић" Драгана Вујић, специјалиста хигијене, помоћник директора за јавно здравље Шабац, задужен за праћење фактора ризика на територији Мачванског округа Игор Драгичевић, начелник Управе за војно здравство Министарства одбране бригадни генерал Радивоје Анђелковић.

Према речима Лончара они чине костур тима и имаће на располагању све оне за које мисле да су им потребни да учествују у задатку који су добили од председника Србије Александра Вучића и државе.

Лончар је нагласио да у овом моменту не постоји ниједан задатак, као и да тим није добио никакву студију на основу које би се изјаснио.

"Све приче које постоје нису истините, не постоји захтев за ископавање нити је достављена студија", нагласио је он.

Истиче да су људи у тиму они који се цео живот баве лечењем грађана.

"Својим знањем и искуством и кредибилитетом, они су ти који ће урадити све те анализе у случају да се појави студија и рећи да ли то има утицаја на здравје деце и људи. Молим грађане да разумеју да тренутно не постоји ништа званично и све што се прича није тачно", поручио је Лончар.

Он је нагласио и да ће први пут када се појави званично, они ће обавестити целу јавност, урадити анализу и отићи прво у тај предео, где би требало то да се ради.

"Ми ћемо све објаснити људима који тамо живе, одговараћемо на сва њихова питања, али и свих у Србији и решавати све дилеме које постоје. Ићи ће све крајње транспарентно - и анализа и студија, у сваком моменту ће се знати шта се ради. До тог момента немамо на основу чега да се изјашњавамо. Молим грађане Србије да имају у виду да без мишљења и изјашњавања овог тима - неће бити донета никаква одлука", поручио је Лончар.

Према његовим речима у питању су стручњаци из свих области, чији је посао да се баве утицајем тих ствари на здравље деце и људи.

"Оно што желим да кажем то је да и наша деца живе у Србији. И наша деца су овде и нама је стало и до наше деце исто колико до све деце која живе у Србији. Због тога, гледајући нашу децу нећемо дозвити да се деси нешто што може да угрози њихово здравље. Све своје време, знање и искуство ови људи искористиће да Србија и њени грађани добију све информације", истакао је министар.

Лончар је указао и на договор тима, а то је да у међувремену, док се не појави захтев, тим прикупи сва искуства из целог света где постоје рудници.

"Имају на располагању сву логистику државе да од амбасада добију све информације о томе шта се ради тамо где постоје рудници, да би спремни дочекали захтев, ако се он појави", рекао је он.

Лончар је нагласио и то да све и да захтев испуни све услове и да се сви у Србији усагласе да је то у реду, овај тим се договорио да ће контрола бити свакодневна, да би се уверили да се све испоштовало.

"Веће гаранције од тога не можемо да имамо. Сви они ће лично са својим тимовима радити анализе, а ако треба укључиће и стручњаке из иностранства и додатне стручњаке из Србије", закључио је Лончар.

О радовима на градилишту клинике "Тиршова 2"

Говорећи о радовима на градилишту клинике "Тиршова 2", које је синоћ обишао и председник Србије Александар Вучић, обављају се у додатним сменама, а Лончар истиче да је реч о "остварењу вишедеценијског сна".

"Болница од преко 60.000 квадратних метара, са најсавременијом опремом и најбољим могућим условима, посебан пут до болнице и гаража на три нивоа, да се избегне саобраћајна гужва. Сви уз подршку председника раде на томе да се изградња заврши и раније, пре очекиваног рока", рекао је Лончар.

Коментаришући 100 дана новог сазива Владе Србије, министар је рекао да ће и даље бити акценат на односу лекар–пацијент и да се на томе посебно ради кроз организовање бесплатних превентивних прегледа, који ће се наставити од 1. септембра.

"Прегледано је 115.000 грађана, најмање осам одсто имало је обољења која су откривена на време и они ће бити излечени. Настављамо са превентивним прегледима, и да кроз тај однос лекар–пацијент градимо систем здравствене заштите", рекао је Лончар.

Сва породилишта у Србији биће реконструисана, најавио је министар, а у случају да реконструкција није могућа, биће изграђена нова.

"У фази радова је пет породилишта, за неке је спремна документација и ускоро се иде на тендер да се изаберу извођачи радова", рекао је министар.