Србија и Балкан

Опрез, почиње сезона амброзије: Четири пута више полена него прошле године

Тренутно цветају и други корови и траве, пелин, конопља, боквица, штиреви, коприве, које погоршавају клиничко стање и слику особа које имају алергијску реакцију на полен
Опрез, почиње сезона амброзије: Четири пута више полена него прошле године© Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

Изостанак сузбијања амброзије довео је до тога да је полена ове коровске биљке све више, а да је некадашња "црна тачка" - Војводина, премештена ка југу - до Београда, па чак и Ваљева које бележе веће вредности.

Мирјана Митровић, руководилац групе за полен Агенције за заштиту животне средине, каже за РТ Балкан да је, поредећи податке за недељу од 29. јула до 4. августа ове и прошле године, евидентно да је број поленових зрна по метру кубном ваздуха четири пута виши, тачније са 34 је скочио на 138. 

"То још увек нису вредности у прекограничној, црвеној зони, али хиперсензибилне особе и те како осећају тегобе", каже она и подсећа да је гранична вредност 30.

Подсећа да су најчешћи симптоми алергије на амброзију свраб и сузење очију, гребање у грлу, цурење или запушеност носа, гребање грла и кашаљ, притисак на синусе, што може изазвати бол на лицу, отеченост, смањен осећај мириса или укуса, екцеме и лош квалитет сна.

"Симптоматично је да су веће вредности полена амброзије на Новом Београду него на Звездари, што имплицира да су изостале акције искорењивања приобаља Саве и Дунава и читавог тог прстена око Београда", наводи она.

Каже да су присутни и други корови и траве, пелин, конопља, боквица, штиреви, коприве, које погоршавају клиничко стање и слику особа које имају алергијску реакцију на полен.

Наглашава да пљускови и екстремно високе температуре обарају те вредности.

"У јутарњим сатима је највећа концентрација полена, а пошто се полен разноси ветром, честице лете више од 100 километара од извора. Зато се саветује избегавање одласка у природу за време сунчаног и ветровитог времена, а у шетњу је најбоље ићи дан после кише. По повратку из природе неопходно је опрати одећу и косу, носити наочаре за сунце и шешире током дана, боравити у климатизованим просторијама, одржавати своја дворишта и окућнице и у консултацији са лекаром почети са преписаном терапијом", саветује саговорница РТ Балкана.

Мирјана Митровић подсећа да је време алергије на амброзију од краја јула до краја октобра, а да је највиши ниво цветања око 25. августа.

image