Србија и Балкан

Стевандић: Забрана Вулину да дође у Пребиловце је цивилизацијски и морални понор

Председник паралмента Републике Српске је позвао бошњачке политичаре да се уразуме
Стевандић: Забрана Вулину да дође у Пребиловце је цивилизацијски и морални понор© TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упозорио је да забрана потпредседнику Владе Србије Александру Вулину да дође у Пребиловце представља цивилизацијски и морални понор за који нема оправдања ни праштања.

Стевандић је позвао бошњачке политичаре да се уразуме.

"Поштована БиХ тројко, на комеморацију у Поточарима увек смо људски пропуштали и чували све који желе да присуствују без обзира ко су, кад и одакле долазе", објавио је Стевандић на друштвеној мрежи "Икс".

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин спречен је да присуствује обележавању 83. годишњице од злочина над Србима у Пребиловцима, јер власти Босне и Херцеговине нису издале потребну дозволу за слетање ваздухоплова са делегацијом Републике Србије у Мостар, иако су благовремено обавештене о њеном доласку.

Министарство спољних послова Србије упутило је ноту Министарству иностраних послова у Савету министара, изражавајући незадовољство због спречавања Вулина да посети Пребиловце. У протестној ноти је наглашено да та одлука несумњиво представља кршење добросуседске дипломатске праксе.

Упркос забрани Вулин је аутомобилом стигао у Пребиловце, и поручио да му је част што је "у светом месту за српски народ и месту српског страдања".

image