Вучић: Курти жели да изазове сукоб пре избора у САД, надам се да ће Кфор спречити најезду Албанаца

Председник Републике Србије Александар Вучић обилази радове на изградњи Националног фудбалског стадиона у Сурчину

"Курти провоцира јер му истиче време и жели пре америчких избора да изазове сукоб изазове сукобе. Он не жели да се дочека некаква озбиљнија промена у Белој кући, а да пре тога покуша да нас окрене против НАТО-а и обрнуто", рекао је председник Србије Александар Вучић поводом најаве Приштине да отвори мост на Ибру између северне и јужне Косовске Митровице.

Додао је да је Аљбин Курти веома нервозан и да његова политичка позиција није онако једноставна као што је била пре годину, две.

"Морамо да будемо рационални, озбиљни, чврсти у свом опредељењу да чувамо КиМ у оквирима наших граница. Знам да је нашем народу тешко, али упад косовске полиције у објекте Поште Србије на северу КиМ није резултат политике већ насиља", казао је он и подсетио на чињеницу да Приштина крши споразуме.

Нада се да ће сутра Кфор реаговати како треба и да ће затворити мост на Ибру и спречити најезду Албанаца.

"Ми имамо потписане споразуме око пошта и телекомуникација, који су као што видите и по речима Квинте, брутално кршени и срушени. Е сад, зашто они не реагују оштрије? Јасно вам је зашто, зато што чувају своје чедо. Али ја се надам да ће сутра реаговати Кфор како треба, да ће у складу са свим оним што су говорили претходних дана затворити мост, и спречити најезду Албанаца", рекао је Вучић.

Додао је да је видео да је бивши градоначелник јужног дела Косовске Митровице Агим Бахтири по налогу Куртија заказао скуп као контрамитинг у односу на српски који је заказан са друге стране моста.

Каже да се нада да "нас неће доводити у позицију у којој бисмо морали да реагујемо, али некад вас неко доведе у позицију из које не можете да изађете. Ја верујем да још нисмо доведени у ту позицију".

О "Олуји"- ништа ново

Одговарајући на питање како коментарише то што су се јуче у Хрватској на прослави "Олује" чуле усташке песме и поздрави као и прелет борбених авиона "рафала", Вучић је рекао да то није изненађујуће нити нешто ново.

"Ми ћемо са Хрватима морати да градимо боље односе у будућности, што пре седнемо и разговарамо утолико боље. Да ли ће то бити лак и једноставан процес? Неће. А да ли ћемо да им се извињавамо за злочине у Јасеновцу или да ћутимо по том питању - и то такође нећемо", рекао је Вучић.

Када су у питању прелети Рафала Вучић је рекао да Хрватска има право да се хвали својим половним "рафалима".

"Ми ћемо можда моћи и новим 'рафалима' да се хвалимо. Видећемо, ако потпишемо тај уговор", рекао је Вучић.

Говорећи о ситуацији на Блиском истоку, Вучић је рекао да је сигуран да ће се интензивирати.

"Говорио сам то за другу половину септембра и мислим да ће се то догодити. Велики је стратешки сукоб између САД, они морају да мењају стратешки приступ према Кини јер је она већ у западном Пацифику успела да успостави готово равноправно стање са САД", рекао је Вучић и истакао важност те територије за САД.

Додаје да Американци морају да се посвете томе и да  они знају који им је стратешки проблем и како морају да реагују у будућности.

Сматра да САД никако није потребан сукоб на Блиском истоку и да више него било ко покушава да заустави одговор на даљу ескалацију.

"Да ли ће им успети? Можда краткорочно, али се плашим да дугорочно ту нема јасног, видљивог и помирљивог решења. Исто мислим и за друге територије. Видели сте како су берзе реаговале на најаву рецесије у САД, нафта је једно време падала, сад се стабилизовала на 76/77, али гас и струја расту. Ми морамо до краја августа да обезбедимо довољно гаса и струје и довољне количине угља јер не можемо да зависимо чак ни од копања, јер не копамо довољно", указао је.

Рекордан број земаља на ЕКСПУ

Вучић је рекао да очекује рекордан број земаља које ће да учествују на изложби "Експо 2027", наводећи да ће их бити најмање 120.

"Очекујемо и најмоћније земље света, од Кине, САД, Русије, свих моћних европских земаља, дакле Француске, Немачке, свих других. Очекујемо много наших афричких и азијских пријатеља", рекао је Вучић новинарима током обиласка радова на изградњи Националног стадиона у Сурчину.

Како је навео, Србија ће пријатељским земљама да обезбеди бесплатан простор "и све што је потребно".

"Желимо да се они представе, желимо да они покажу шта је то што имају да понуде, шта је то чиме желе своје земље и народе да представе - јер ми не заборављамо шта се догодило у Уједињеним нацијама и не заборављамо оне који поштују повељу Уједињених нација и територијални интегритет Србије", истакао је Вучић.