Србија и Балкан

Вучевић са министром унутрашњих послова Аустрије: Курти жели да протера Србе са Космета

Премијер је са Карнером разговарао о билатералној сарадњи и питањима регионалне безбедности
Вучевић са министром унутрашњих послова Аустрије: Курти жели да протера Србе са Космета© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Председник Владе Србије Милош Вучевић се састао са министром унутрашњих послова Аустрије Герхардом Карнером и упознао га са тешком ситуацијом на Косову и Метохији истакавши да Аљбин Курти жели да протера Србе, саопштила је Влада Србије.

Вучевић је указао да Курти повлачи потезе којима жели да отера српски народ са КиМ, који трпе велики притисак и друге облике малтретирања.

Премијер је са Карнером разговарао о билатералној сарадњи и питањима регионалне безбедности, истакавши да је Србија посвећена очувању мира и стабилности и исказао захвалност на подршци коју Аустрија пружа Србији на путу европских интеграција.

Вучевић је навео је да је задовољан сарадњом две земље, нагласивши да је Аустрија велики инвеститор и добар економски партнер Србији.

Премијер је поручио да Србија жели што бољу сарадњу са Аустријом у борби против трговине људима и наркотицима, посебно имајући у виду то да се Европа последњих година суочава са значајним безбедносним изазовима који су погоршани миграцијама изазваним ратом и сукобима.

Указао је да су МУП Србије и полиција одувек имали добру сарадњу са органима за спровођење закона у Аустрији, као и да Србија спроводи трилатералну иницијативу са Аустријом и Мађарском за управљање границама у борби против организованог криминала, трговине наркотицима, тероризма и илегалних миграција.

Вучевић је навео да су на основу трилатералног споразума на српској граници са Северном Македонијом распоређени полицијски службеници из Мађарске и Аустрије, који помажу у контроли границе.

Карнер је истакао да је задовољан резултатом заједничких активности српске и аустријске полиције на границама Србије и да се осећа велики пад илегалних миграција.

Он је нагласио да је на њега посебан утисак оставила изузетна сарадња припадника српске граничне полиције са аустријским службеницима, што је и главни предуслов за борбу против илегалне миграције.

image