Србија и Балкан

Стејт департмент свим силама брани Марфија: Како је РТРС остао без одговора на мноштво питања

Амбасадор Марфи има пуно поверење Владе Сједињених Америчких Држава у извршавању своје мисије у Босни и Херцеговини, наводи се у одговору
Стејт департмент свим силама брани Марфија: Како је РТРС остао без одговора на мноштво питањаGetty © Nathan Posner/Anadolu Agency

Јавни сервис Републике Српске је поводом готово свакодневних саопштења америчке амбасаде у Сарајеву, против институција Републике Српске и њеног руководства, упутио писмо америчком Стејт департменту и поставио десет питања.

"Између осталог, питали смо има ли амбасадор Мајкл Марфи смернице САД за свој политички ангажман у БиХ или наступа самоиницијативно. Интересовало нас је и да ли се и други амерички амбасадори мешају у унутрашње односе земље у којој службују", наводе из овог медија. 

Истичу да је на њихових десет постављених питања, из Стејт департмента стигао  дипломатски одговор од неколико редова.

"Амбасадор Марфи је, као и сви амерички амбасадори, лични представник председника Сједињених Држава. Он има пуно поверење Владе Сједињених Америчких Држава у извршавању своје мисије у Босни и Херцеговини, да помогне у унапређењу интеграције БиХ у евроатлантске институције, да помогне у одбрани територијалног интегритета, суверенитета и мултиетничког карактера Босне и Херцеговине, супротстављање антидејтонским активностима и борба против корупције, наведено је у одговору.

Из РТРС-а истичу да на хиљаду зашто, нису добили ни једно конкретно зато.

"Интересовало нас је, између осталог, и како Амбасада планира да се позабави са свим потенцијалним контроверзама политичког ангажмана амбасадора Марфија, као и да ли постоје слични примери да су се други амерички амбасадори, на сличан начин, ангажовали у политичким питањима земаља домаћина и какви су били исходи тих ангажмана", наводи РТРС.

Истичу да су питали како Стејт департмент обезбеђује да активности амбасадора Марфија у Босни и Херцеговини остану у границама међународних дипломатских норми и да се не мешају у унутрашње ствари земље?

Занимљиво, и пре него што је Стејт депертмент послао одговор, помоћник америчког државног секретара Џејмс Обрајан експресно је на друштвеној мрежи Икс дао подршку Марфију.

"Последњих седмица видели смо честе тврдње да амерички амбасадор у Сарајеву можда делује по личном плану. Заправо је сасвим супротно. Амбасадор Марфи, као и сви амерички амбасадори, лични је представник председника САД", истакао је О'Брајан.

РТРС наводи да су остали без одговора на низ упућених питања. 

"Да ли се и из овог штурог одговора може закључити - да је Марфи представник америчког председника који ће након мандата остати упамћен по бројним гафовима? Да амерички амбасадор има мисију увлачења БиХ у НАТО, чему се Република Српска противи? Да брани територијални интегритет БиХ и Дејтонски споразум, покушајима одузимања имовине Српској? И да штити суверенитет, мешањем у унутрашње ствари БиХ? У мало речи, много парадокса", поручује РТРС.

image