Србија и Балкан

Опасно: Шта се у среду спрема у Косовској Митровици?

Све одлуке у вези са отварањем главног моста преко реке Ибар морају бити донете у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, поручили су из Кфора
Опасно: Шта се у среду спрема у Косовској Митровици?Getty © stock photo

Срби ће сутра у северном делу Косовске Митровице одржати протест незадовољни ситуацијом на Космету. Скуп ће бити одржан у 11 часова на Тргу браће Милић који се налази у близини моста на Ибру.

Срби са Косова и Метохије забринути су за своју безбедност поводом најава Приштине о једностраном отварању моста, али и због свакодневних ескалаторних потеза Приштине и очекују да их Кфор заштити.

Поводом најаве Приштине да отвори мост на Ибру између северног и јужног дела Косовске Митровице председник Србије Александар Вучић је данас рекао да се нада да ће сутра Кфор реаговати како треба и да ће затворити мост на Ибру и спречити најезду Албанаца.

"Ми имамо потписане споразуме око пошта и телекомуникација, који су као што видите и по речима Квинте, брутално кршени и срушени. Е сад, зашто они не реагују оштрије? Јасно вам је зашто, зато што чувају своје чедо. Али ја се надам да ће сутра реаговати Кфор како треба, да ће у складу са свим оним што су говорили претходних дана затворити мост, и спречити најезду Албанаца", рекао је Вучић.

Додао је да је видео да је бивши градоначелник јужног дела Косовске Митровице Агим Бахтири по налогу Куртија заказао скуп као контрамитинг у односу на српски који је заказан са друге стране моста.

Каже да се нада да "нас неће доводити у позицију у којој бисмо морали да реагујемо, али некад вас неко доведе у позицију из које не можете да изађете. Ја верујем да још нисмо доведени у ту позицију".

С друге стране, Кфор је данас саопштило да "све одлуке у вези са отварањем главног моста преко реке Ибар морају бити донете у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Како  су навели у саопштењу "јутрос је директор Косовске полиције обавестио команданта Кфора генерал-мајора Озкана Улуташа, о предстојећем техничком прегледу на главном мосту преко реке Ибар у Митровици".

"Јединице Кфора одржавају стално, фиксирано присуство на мосту и настављају да спроводе редовне патроле у ​​околним подручјима како би осигурале стабилност и безбедност, за добробит свих локалних заједница. Нећемо оклевати да се позабавимо било којим развојем ситуације који може утицати на безбедносно окружење и регионалну стабилност, уз пуно поштовање нашег мандата УН-а. Став Кфора је све време био јасан и доследан. Све одлуке у вези са отварањем главног моста преко реке Ибар морају бити донете у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ", поручили су.

Огласио се и Еулекс, саопштивши да наставља пажљиво да прати безбедносну ситуацију на Косову и Метохији и да су патроле пољских полицајаца све време на терену.

Еулекс истиче да су "спремни да подрже такозвану косовску полицију уколико буде потребно у случајевима грађанских немира".

Поручују да је безбедност свих заједница на КиМ један од приоритета Еулекса.

"Еулекс остаје на опрезу и у складу са тростепеним безбедносним механизмом за реаговање на Косову, спреман је да подржи косовску полицију ако је потребно и неопходно да допринесе одржавању и унапређењу јавног реда и безбедности у случајевима грађанских немира", наводи Еулекс.

Шефица Унмика Каролина Зијаде је изразила забринутост због једностраних акција власти у Приштини и затварања експозитура Поште Србије на северу Косова и Метохије. 

"Специјални представник генералног секретара и шеф Унмика Каролина Зијаде изражава забринутост због недавних догађаја на северу Косова који и даље негативно утичу на свакодневни живот и социо-економска права погођених заједница, укључујући најновије затварање девет филијала Поште Србије у северним општинама", саопштио је Унмик.

Додаје се да Зијаде позива Приштину на одговорно руковођење како би одржали мир и сигурност и сигурност свих заједница. Она понавља своје позиве да се нерешена питања реше кроз дијалог уз подршку ЕУ и апелује на уздржаност од предузимања једностраних акција.

Подсећамо, полиција тзв. Косова је јуче затворила девет објеката "Поште Србије" на северу Космета.

Европска унија се такође огласила овим поводом, и поручила да затварање девет филијала Поште Србије на северу КиМ од приштинских власти једнострани и некоординисани корак који крши договоре постигнуте у оквиру дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

"Једнострани и некоординисани поступци не могу пружити решења за ово или било које друго питање које се односи на процес нормализације између Косова и Србије", додаје се у саопштењу. Они су "позвали" Куртијеву владу да преиспита своју одлуку и да у дијалогу пронађе решење за ово питање.

image