Смајловићева: За Србију боље да председник САД буде неко ко не започиње нове ратове

Љиљана Смајловић каже да по њеној процени, Камала Харис "нема неку нарочиту знатижељу за свет изван америчких граница"

Нико не зна која су спољнополитичка уверења или ставови Камале Харис, јер она их никад није исказивала, каже за "Косово онлајн" новинарка Љиљана Смајловић и истиче да би за Србију вероватно било боље да председник САД буде неко попут Трампа, "чија лична каријера није била укључена у отимање Космета од Србије, као што је био Бајденов случај".

Смајловићева подсећа да постоји школа мишљења која каже да ће Америка увек да покуша да одржи доминацију "и то важи и за Трампа и за Бајдена".

"Трампа више занима да задржи доминацију, да не дозволи да Кина прегази Америку, али он је доказао у те четири године, кад није започео ни један нови рат и кад је покушавао да се нагоди са Русијом, како би могао да се усредсреди на тај велики геополитички сукоб са Кином. Он нема амбиција да уређује друге земље и он отворено каже, 'баш ме брига какав систем имају и шта ће да раде, ми треба да се бринемо о својим радницима, о томе како да спречимо неконтролисани улазак миграната'", каже ауторка "Релативизације".

Додаје да не може тачно да се зна какав ће бити однос нове америчке администрације према Косову, али да би Трамп гледао да "што пре завршава рат у Украјини".

"Ја о томе говорим због Србије. Ако вам је важно да нам тај рат у Украјини не виси над главом, ако бисте волели да нас неко не пита стално кад ће санкције Русији, ако би волели да се на нас не врши притисак да испоручујемо оружје Украјини и ако вам се свиђа идеја да буде председник неко ко не започиње нове интервенције, нове промене режима и нове ратове, онда би било природно да верујете да ће можда и за Косово бити боље да буде тај неки неинтервенционистички председник чија лична каријера није била укључена у то да отмемо Косово од Србије, као што је био Бајденов случај", наводи она.

О томе шта би Камала Харис урадила по питању Косова, Смајловићева истиче да је тешко наћи било какву информацију.

"Ја сам урадила ту претрагу архива мејнстрим америчке штампе, не можете да нађете чланак о томе шта би Камала Харис радила у спољној политици. О томе нико не зна ништа, јер се она о томе уопште не изјашњава. Мислим да ће њена политика у предизборној кампањи бити да се ни о чему не изјашњава превише како би могла да мења ставове и да другачије говори зависно од тога шта се дешава", поручује она.

Смајловићева наводи да би као грађанин Србије, "инстинктивно ишла са оним ко није започињао нове ратове".

"Али то не значи неку нарочиту благонаклоност према нама или Косову, то су ти репери по којима можес да судиш – колико нових земаља су Американци почели да бомбардују за време мандата неког председника", објашњава она.

Наводи и да по њеној процени, Камала Харис "нема неку нарочиту знатижељу за свет изван америчких граница".

"Можемо с правом да очекујемо да она настави Бајденову политику, зато што смо је чули око Израела, чули смо је око Украјине. Има код ње неких нових тонова, рецимо кад је Израел у питању, она се влада мало више у складу са новим трендовима у расположењу америчке јавности, посебно њене странке, па ће она искаже нешто више саосећања према палестинским жртвама. Али не толико да каже, 'смањићемо вам финансијску, војну или дипломатску подршку'", истиче Смајловићева.

Додаје да је Камала Харис представник оне школе америчког мишљења по којој "Америка стоји високо изнад других нација, види даље него друге нације".

"Улога и задатак Америке је да поправља свет према сопственој слици, ако треба, то значи и мењање режима, објашњавање другим државама какве би требало политичке системе и културне моделе да имају. Значи то је једна интервенционистичка политика. Код Бајдена је то било нешто искрено, зато што је он ватрено веровао у те ствари. Камала је више политички опортуниста, без неког стварног разумевања спољашњег света или неких уверења, али она ће ту интервенционистичку политику Демократске странке сасвим сигурно да настави уколико постане председница", закључује Смајловићева.