Србија и Балкан

Вапај из Косовске Митровице: Дозвола за отварање моста значиће дозволу за протеривање Срба

"Не знам шта ће се десити кад Курти проба да да то уради, хоће ли Кфор одржати обећање, знам шта ћу ја урадити, шта би сви требало да урадимо. Мирно, демократски, достојанствено да седнемо, да легнемо на асфалт па нека нас хапсе, нек свет види шта се овде дешава...", речи су једног од говорника на протесту у Северној Митровици
Вапај из Косовске Митровице: Дозвола за отварање моста значиће дозволу за протеривање Срба© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

Грађани Северне Митровице и севера Косова и Метохије, окупљени на протести на Тргу Браће Милић код главног моста, акламацијом су данас одбацили идеју Приштине и Аљбина Куртија да се отвори главни мост на Ибру у Косовској Митровици. На питање судије Николе Кабашића, Србина из Северне Митровице, једног од говорника на протесту, ко је против отварања моста, сви Срби који су били на тргу подигли су руку – гласали против.

Неколико хиљада Срба, забринутих људи, протестовали су данас близу главног моста на Ибру против идеје Аљбина Куртија, најава да ће главни мост на Ибру бити убрзо отворен. На протесту чуло се да се Срби плаше за своју безбедност, да отварање моста неће донети ништа добро него само нове невоље и нови притисак да одлазе са својих имања – из својих кућа.

Судија Никола Кабашић подсетио је да су се Срби из Северне Митровице, овако као и данас, окупили и јуна 1999. године када је мост одбрањен, када су међународне снаге помогле да се сачува северни део града.

"Тада смо се ослонили на себе на своје снаге и успели смо да опстанемо. Сваки град на Космету који није имао свој мост тог времена остао је без Срба. Овде на Ибру, на мосту, стало је етничко чишћење које је 1999, 2000. године трајало на КиМ. Овај мост је симбол опстанка, симбол живота за Србе. Последњих две године од доласка Куртија кренула је бесомучна институционална државна агресија на север и на Србе. Програм Куртија није побољшање етничке ситуације, боље здравство, школство, слобода медија. Молим колеге из редакција на албанском да известе онако како се овде каже – који су наши страхови, бојазни. Разлог нашег протеста није албански народ. Ми се не боримо против Албанаца, ми са њима живимо 25 година. У Микро насељу, у Бошњачкој махали живимо заједно. Влада Аљбина Куртија усмерена је на етничко чишћење Срба", рекао је судија Кабашић.

Овај угледни Митровчанин подсетио је и на отимање земље Србима на северу КиМ на којима се граде војне и полицијске базе.  

"Да ли игде постоји у другој држави да буде забрањене књиге на српском. Ми немамо штампу на српском, српска роба је забрањена. Иронија је да нема званичне одлуке, а полиција хапси српске трговце. Ја имам где да одем али нећу. Хоћу овде да останем, да ми се овде деца школују, жене, овде да правимо свадбе, да овде добијам унуке", рекао је судија Кабашић, па је наставио:

"Како може да се отвара мост, а нас нико не пита. Слобода кретања овде постоји. Људи прелазе преко моста на Ибру и на југ и на север. Зашто господине Курти слободе кретања нема у Ђаковици, Дечанима? Где је ту слобода кретања? Где је слобода кретања на северу КиМ где је 17 база, 15 покретних пунктова? На сваких пет километара сачека нас патрола, упере пушку у путнике па тек онда контролишу. Кава је то слобода? Нисмо за отварање моста, то може да се договори једино у Бриселу. Земље Квинте, Унмик, сви су осудили ту идеју, сви зову Куртија на опрез.",

Судија Кабашић подсетио је на несразмерну бројност косовске полиције на северу КиМ речима да би ако би се тај принцип применио и на југу у Приштини, требало да буде 50.000 полицајаца.

Кабашић је упутио и поруку Београду да настави да помаже Србе на КиМ, али да та помоћ буде правичнија, равномернија – да сваки Србин има једнака права да добије помоћ, посао, стан...

"Молим Србију да саслуша шта кажу Срби на Космету. Можда вам се увек не свиђа оно што чујете, оно што кажу различити актери, али људи овде најбоље знају шта их мучи. Бојим се да у Србији немате увек прави увид шта се овде дешава, мора да буде више иницијативе са наше стране", рекао је Кабашић, понављају да Срби на КиМ немају проблем са Албанцима.

Говорила је и новинарка "Јединства" Рада Комазец, која је подсетила на речи Ели Визела да "можда постоји време у коме смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против те неправде не побунимо". 

Пензионерка Душанка Влаховић рекла је да се сви Срби на Космету, у Митровици, боје за будућност своју и својих породица – да је тај страх из дана у дан све већи.

"Ако Кфор дозволи отварање моста, то ће значити и да дозвољавају протеривање Срба. Сви знамо шта се на мосту дешавало раније, а након укидања динара ово би био последњи ударац Србима на овом простору. Апелујем на заједништво и јединство", рекла је она.

Иван Милојевић, директор "Поште" на КиМ рекао је да на протест долази право из полицијске станице, где је био на саслушању.

"Хоће да отворе мост. Не знам шта ће се десити кад Курти проба да да то уради... Хоће ли Кфор одржати обећање? Знам шта ћу ја урадити, шта би сви требало да урадимо. Мирно, демократски, достојанствено да седнемо, да легнемо на асфалт, па нека нас хапсе. Нека свет види шта се овде дешава... Отварањем моста чека нас само даљи прогон. Чули смо од међународне заједнице да су против једностраног затварања пошта, њихово благо саопштење вређа срце и душу српског човека који зна да без њихове подршке тога што нам се дешава нема", рекао је Милојевић, подсећајући да је полиција на КиМ затварала поште, пленила возила, инвентар, новац, да ухапшени радници у неким случајевима одговарају за "прање пара".  

Лука Јовановић, докторанд историје рекао је на данашњем скупу у Митровици да је "тешко гледати отимање српских имања, ускраћивање права на живот и слободу, како Газоводе зову језеро Ујмани, како скидају ћирилицу са табли, најтеже – како хапсе Србе".

"Као историчар кажем да не смемо дозволити отварање овог моста. То је само још један од покушај да да се помери граница наше историје, нашег идентитета. Како ћемо сутра погледати у очи деци Јане Тучев, унуцима Спасојевића, потомцима људи који су убијени овде крај моста. Не смемо ћутати, не смемо очекивати да ће неко други да реши наше проблеме. Свако до нас мора рећи шта мисли и шта осећа. Ако будемо ћутали, сутра ће нам ући у школе, а у школама наша деца уче српски у пишу ћирилицом. Сутра ће нам окупирати цркве и манастире, ући у болнице. Најгоре, наша деца сутра неће знати ни ко су ни шта су ни одакле су. Само зато и због оних који су пре 20 година овде стали – наше браће, очева – који су одбранили наш град и ми исто морамо учини да  би наша деца могла овде да се играју“" рекао је Јовановић.

Своје обраћање суграђанима завршио је подсећањем на улазак српске војске у Косовску Митровицу 1912. године, поруком – "са вером у Бога до дана коначног спасења"

"На мосту смо опстанак бранили, сад бранимо нестанак", "Ако Курти отвори мост, Кфор и Квинта ће бити одговорни" и "Док ЕУ и САД пишу саопштења, нас протерују", неки су од транспарената које су носили окупљени грађани.

У исто време, на другој страни моста, на југу, где је бивши градоначелник Јужне Митровице најавио протесте, било је мирно и до окупљања Албанаца није дошло. На мосту су за време протеста Срба стајале две патроле италијанских карабињера.

image