Србија и Балкан

"Мостови нас спајају": Курти позвао Србе на разговор

Учинимо мост на Ибру симболом нормализације, поручује у маниру "помиритеља" Аљбин Курти
"Мостови нас спајају": Курти позвао Србе на разговорGetty © Erkin Keci/Anadolu

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти je одлучио да покаже своје "демократске капацитете" па је позвао Србе са севера Косова и Метохије да учествују у разговору у општини Северна Митровица, где ће, између осталог, бити речи и о отварању моста преко Ибра. 

Курти је као врхунац лицемерја поручио да је "мост на Ибру неправедно добио епитет раздвојености и ненормалних односа" и навео да "Општина Северна Митровица сутра од 11 часова, у просторијама Скупштине општине, организује састанак и разговор са грађанима, активистима цивилног друштва и представницима локалних медија на тему 'Међуетничка сарадња, општинско саветовање за безбедност заједнице, сарадња између институција и цивилног друштва'".

"Позивам наше суграђане из српске заједнице да учествују у овој заједничкој дискусији у којој ће моћи да се информишу о предностима отварања моста и да изразе забринутост на коју ће се обратити наши институционални представници и институције земље. Предуго нас је мост преко Ибра држао на дистанци. Мост је неправедно добио епитет раздвојености и ненормалних односа. Мостови нас спајају и заједно учинимо то симболом нормализације", написао је Курти на Фејсбуку, преноси "Коха"

Курти се осврнуо и на данас одржани протест Срба у Косовској Митровици и оценио да су протести демократско право свих грађана. 

"Протест одржан данас у Северној Митровици завршен је без инцидената", рекао је Курти. 

Подсетимо да се хиљаде грађана окупило данас на Тргу браће Милић у Северној Митровици како би изразили протест и незадовољство због све чешћих најава отварања моста на Ибру.

Курти изгледа није чуо да су на данашњем протесту грађани Северне Митровице и севера Косова и Метохије, акламацијом одбацили његову идеју да се отвори главни мост на Ибру.

Да су Куртијеви позиви на разговор само "празна прича" и да је већ одлучио доказује и изјава његовог министра Џељаља Свечље који је, након протеста, рекао да ће мост на Ибру бити отворен и да то није ствар дијалога, будући да је, према његовом мишљењу, то питање затворено 2016. године.

Лажни премијер такозване државе не хаје ни за апеле његових савезника са Запада који према речима амбасадора Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефрија Ховенијера, тренутно не подржавају било какву промену тренутног статуса моста.

Подсећамо, свака најава отварања главног моста на Ибру и за аутомобилски саобраћај редовно донесе велико узнемирење међу Србе у северном делу града.

За 25 година, од 1999, на мосту и око моста десило се више од хиљаду инцидента у којима је 250 Срба теже повређено, већи број људи задобили су лакше повреде.

image