Мојсиловић са Улуташом: Кфор дужан да заштити српско становништво и наслеђе на КиМ

На редовном састанку на високом нивоу, Мојсиловић и Улуташ су размотрили безбедносну ситуацију на Косову и Метохији и сарадњу Војске Србије и Кфора на заједничком задатку стварања безбедног и сигурног окружења

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговарао је данас у Београду с командантом Кфора генерал-мајором Озканом Улуташом.

Генерал Мојсиловић је истакао да Војска Србије, у складу с Војно-техничким споразумом, Кфор види као јединог легитимног безбедносног актера на Косову, који је дужан да поступа професионално и непристрасно и заштити српско становништво и наслеђе, саопштило је Министарство одбране Србије.

На редовном састанку на високом нивоу, Мојсиловић и Улуташ су размотрили безбедносну ситуацију на Косову и Метохији и сарадњу Војске Србије и Кфора на заједничком задатку стварања безбедног и сигурног окружења.

Било је речи и о активностима које Војска Србије и међународне снаге на Косову предузимају ради праћења ситуације на терену, спречавања настанка криза и ефикасног одговора у случају нарушавања безбедности,

Имајући у виду да је безбедносна ситуација на КиМ нестабилна и осетљива, саговорници су се сагласили да је неопходно наставити досадашњу добру сарадњу и непосредну комуникацију на свим нивоима, додаје се у саопштењу Министарства одбране.

У саопштењу Кфора се наводи да су Улуташ и Мојсиловић изнели ставове о укупној безбедносној ситуацију и о њеном утицају на регионалну стабилност, као и на њихову сарадњу.

Они су потврдили чврсту посвећеност заштити отворених комуникација и дијалогу.

Додаје се да Кфор наставља да спроводи свој мандат – на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. – да допринесе сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања свих људи и заједница на Косову, у сваком тренутку и непристрасно.

Кфор делује као трећи безбедносни одговор, у блиској сарадњи са тзв. косовском полицијом и Еулексом, које чине први и други ниво реаговања.

Подсетимо, данас је одржан миран протест Срба на Тргу браће Милић у Северној Митровици како би изразили протест и незадовољство због све чешћих најава отварања моста на Ибру.