Вучић: Приштину не интересује дијалог, већ да изазове сукоб Србије и НАТО-а

Председник Србије у посети железничкој станици Врбас Нова, која је део инфраструктуре брзе пруге Београд - Нови Сад - Суботица

Приштина по сваку цену жели да Србију увуче у сукоб са НАТО-ом, јер виде да ствари у свету иду у лошем смеру између Израела и Ирана, посебно долазак С-400-е на територију Ирана додатно мења ствари, и истовремено ситуација у Украјини са упадом украјинских снага дубоко у руску територију, јасно им је да ће до сада сви процеси бити убрзани, изјавио је председник Србије Александар Вучић за РТС и додао да Приштину не интересује дијалог.

"Не сумњајте да им је циљ изазивање сукоба јер после децембра и америчких избора је питање како ће моћи да реагују и колико ће моћи да провоцирају," рекао је који обилази градилиште железничке станице у Врбасу.

"Видели сте врло оштро, јасно и недвосмислено упозорење Ричарда Гренела, који ће свакако бити један од врло блиских сарадника могућем будућем председнику Трампу. Али и да се то не догоди, нисам сигуран да и данашња, а и евентуална или потенцијална будућа демократска влада у САД жели да трпи и толерише дуго времена овакво понашање", оценио је Вучић.

Навео је да зна колико је тешко нашем народу на Косову и Метохији и поручио да ће држава Србија примити значајан број људи одатле у здравствене и просветне установе како би могла додатно финансијски да им помогне.

"И оно што сам увек говорио, то је да погрома неће бити. А да је тешко стање, знам, то ме боли, брине и мучи свакога дана. Али морамо да водимо паметну, озбиљну, одговорну и мудру политику", закључио је председник.

Србија никад неће заборавити злочин на Петровачкој цести

Вучић је додао да Србија никада неће заборавити злочин на Петровачкој цести и нагласио да је важно да се Србија сећа злочина које су неки у њено име починили, али и бројних почињених против српског народа, а да се Хрватској тим поводом ништа није и неће променити.

На питање да прокоментарише то што Хрватска и даље није реаговала по оптужници Србије за одговорне.

"Неће никада да реагују зато што је дозвољено убијати Србе. Ништа се ту није и неће променити. Зато је с наше стране важно да ми то не заборављамо, да радимо свој посао, поштујући туђе жртве, али поштујући и своје жртве. Сећајући се злочина које су неки у наше име починили, али и бројних злочина почињених против нашег народа", рекао је Вучић.

Он је додао да је важно да Србија покаже поштовање према свим жртвама, али и да има јасну визију о напретку.

Пруга до Суботице готова до 1. децембра 

Говорећи о протестима који се у појединим градовима Србије одржавају у знак протеста копања литијума, Вучић је рекао да неће бити никаквог копања бар још две године.

Додао је да је реч о мешању интереса страних сила који не желе да Србија напредује.

Говорећи о радовима на железничкој станици Врбас, Вучић каже да ће пруга до Суботице бити готова до 1. децембра и да је остало још неколико ствари да се заврши, попут пробне вожње и надзора.

"Очекујемо да пруга буде отворена до Дана уједињења, до 25. новембра, што је велика ствар за нашу земљу и за Врбас. Врбас ће бити централна станица између Новог Сада и Суботице", поручио је Вучић.

Најавио је радове и на прузи која ће ићи према Банату на којој ће возови моћи да иду и до 120 километара на час.

"Остало је да још убрзамо пругу Београд-Шид, чиме бисмо потпуно премрежили Војводину возовима", навео је Вучић.

Додао је да ће, ако договори буду успешни са компанијом која ради пругу до Суботице да ће се само преместити како би отпочели радове на банатској прузи.

На прузи за велике брзине од Новог Сада до Суботице неће бити путних прелаза – због чега је изграђен велики број подвожњака и надвожњака. Упоредо се ради на реконструкцији постојећих и граде три нове железничке станице – Врбас, Руменка и Ловћенац.

Извођачи предвиђају да би већ у децембру могао да буде успостављен редован железнички саобраћај између Београда и најсевернијег града у Србији.

Изградња пруге Нови Сад - Суботица за брзину до 200 километара на сат обавља се предвиђеном динамиком, а радови на целој дужини пруге организовани су у три смене.

Вучић је у уторак обишао радове на изградњи Националног фудбалског стадиона у Сурчину, док је у понедељак обишао радове на изградњи дечије болнице Тиршова 2.