Србија и Балкан

РХМЗ упозорава: Почиње нови топлотни талас; У јулу забележена два најтоплија дана у историји мерења

Данас и сутра максимална температура ће се кретати од 32 до 35 степени Целзијуса
РХМЗ упозорава: Почиње нови топлотни талас; У јулу забележена два најтоплија дана у историји мерења© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr .

У Србији почиње нови топлотни талас, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ). 

Данас и сутра максимална температура ће се кретати од 32 до 35 степени, док ће за викенд бити температура бити до 37 степени Целзијуса.

РХМЗ најављује да ће од наредног уторка бити још топлије и да ће жива у термометру ићи од 35 до 40 степени Целзијуса.

У Београду данас и сутра максимална температура до 33 степена, за викенд и у понедељак од 34 до 36, а од наредног уторка око 38 степени Целзијуса.

Коперникусов сервис за климатске промене ЕУ је саопштио да је прошли месец био други најтоплији јул у историји мерења, чиме је прекинут период од 13 месеци током којег је сваки месец био најтоплији, што је делимично било узроковано глобалним загревањем услед климатске појаве Ел Нињо.

Према месечном извештају Коперникуса, јул је био 1,48 степени Целзијуса изнад прединдустријског нивоа из периода 1850-1990, док је последњих 12 месеци било 1,64 степена изнад прединдустријског просека због климатских промена.

У јулу ове године такође су забележена два најтоплија дана у историји мерења.

Коперникус приписује високе температуре у великој мери емисији гасова стаклене баште из индустрија које користе фосилна горива и наводи да су океани, који обично нису погођени Ел Нињом, забележили неуобичајено повећање температура.

"Овај Ел Нињо је завршен, али магнитуда глобалних пораста температура генерално је прилично слична оној од пре годину дана. Још нисмо завршили са рекордима температура који узрокују топлоталне таласе. Знамо да је овај дугорочни тренд загревања повезан са људским утицајем на климу", рекао је за Ројтерс Жилијен Николас, експерт за климу из Коперникуса.

Температура близу или испод просека забележена је у северозападној Европи, западном Антарктику, деловима Сједињених Америчких Држава, Јужној Америци и Аустралији.

Јул 2024. године био је такође влажнији од просека у северној Европи и југоисточној Турској.

image