Мали о пројекту "Јадар": Нема копања у наредна 24 месеца

Овај пројекат треба реално погледати и анализирати све аспеткте, рекао је министар финансија говорећи о пројекту "Јадар"

Министар финансија Синиша Мали рекао је да држава озбиљно приступа анализи пројекта "Јадар".

"Ово може бити потенцијално развојна шанса за нашу земљу, говоримо о читавом ланцу вредности", истакао је он.

Како је рекао, развој и раст нашег БДП-а је оно што вуче раст плата и пензија.

"Овај пројекат треба реално погледати, анализирати све аспеткте, ја водим део који се бави економским аспектима пројекта. Здравље људи је најважније. Врло је јасно, нема копања у наредна 24 месеца", нагласио је министар финансија.

"Нама је рударство једно од најважнијих привредних грана вековима уназад. Можда је ово шанса да кроз једну сировину која ту лежи, направимо тај искорак напред. Хајде да сагледамо, чујемо струку, хајде заједно као држава и друштво да сагледамо ефекте тог пројекта. Када видим регионалне медије, када видим како се радују тим протестима, ја знам да радимо нешто добро. И председник Вучић је рекао да је гарант тог пројекта. Уколико нема негативних ефеката, хајде да сагледамо то као развојну шансу наше земље. Озбиљно ћемо се бавити овом темом, да изанализирамо сваки аспект", истакао је Мали.

О економији

Мали је рекао за РТС да пристижу подаци о расту бруто домаћих производа за све земље у Европи, и да је према подацима који су до сада пристигли, Србија на првом месту.

"Први квартал смо имали стопу раста од 4,7 одсто, други квартал 4,2 одсто. Дакле, у просеку за прву половину године 4,5 одсто раста БДП-а. Дакле, први смо у Европи. Како буду долазили и остали подаци, ја мислим да ћемо бити најмање међу прве две или три земље", наводи Мали.

Такође, додао је, Србија привлачи стране директне инвестиције и по томе је апсолутни рекордер у региону.

"С друге стране, не стајемо са великим капиталним инвестицијама. Видели сте синоћ председника Вучића који је обишао радове на изградњи брзе пруге Београд–Суботица", истакао је Мали.

Министар је рекао да се, када се погледа швајцарска формула, може очекивати двоцифрено повећање пензија у наредном периоду, и да ће видети да ли ће тај повећани износ моћи да буде исплаћен већ пре краја године.

"Имамо никада више новца на рачуну, преко 700 милијарди динара, имамо рекордне девизне резерве, 27 милијарди евра, имамо 46,5 тона злата у трезору Народне банке, девизни курс је стабилан, јавни дуг нам је испод 50 одсто", наводи Мали.

Такође, најавио је и повећање плата, пре краја године или од првог јануара.