Србија и Балкан

Јача Куртијев притисак: У Косовској Митровици хапсе српске политичаре

Ухапшен је Александар Арсенијевић, лидер Српске демократије и Стефан Велковић на Тргу браће Милић где радници префарбавају осликане заставе Србије
Јача Куртијев притисак: У Косовској Митровици хапсе српске политичаре© FOTO TANJUG/ STR

Лидер Српске демократије Александар Арсенијевић, ухапшен је данас око 11 часова, потврдио је за "Коссев" заменик командира тзв. косовске полиције за регион Север, Ветон Ељшани. Из ове странке саопштавају да је ухапшен и политичар Стефан Велковић.

Ухапшен је на Тргу браће Милић, где радници префарбавају осликане заставе Србије. Ељшани је додао да је Арсенијевић спречавао "званичне органе да обаве свој посао", те када је тзв. косовска полиција реаговала да омогући да се радови и наставе, он је са "истом радњом наставио и даље".

Како су рекли сведоци, активисти ове странке су се расправљали са власником новог кафића Екремом Пецијем да башта коју је поставио није легална, на шта их је он опсовао. Након тога су покушали и од тзв. косовске полиције да добију одговор зашто не спречавају префарбавање српске заставе.

Најпре су се обратили радницима који су префарбавали, са питањем зашто то раде, на шта они нису одговарали и склонили су се, што се види и на видео снимку.

У тренутку док је почињала дебата у сали скупштине Општине Северна Митровица где су представници цивилног друштва, медија, НВО организација и други позвани на дебату "Међуетничка сарадња, Општински одбор за безбедност у заједници, сарадња између институција и цивилног друштва", радници су прекречили осликане српске заставе у близини главног моста на Ибру.

"Том приликом је приведено и неколико особа која су према речима полицајаца "сметали приликом кречења", преноси "Косово онлајн" речи органа реда.

На питање по чијем овлашћењу су поменути радници прекречили осликане српске заставе, добијени одговор је био да је реч о налогу из Општине Северна Митровица.

Подсетимо, хиљаде грађана окупило се јуче на Тргу браће Милић у Косовској Митровици како би изразили протест и незадовољство због све чешћих најава отварања моста на Ибру. Окупљени су носили транспаренте "На мосту смо опстанак бранили, сад бранимо нестанак", "Ако Курти отвори мост, Кфор и Квинта ће бити одговорни" и "Док ЕУ и САД пишу саопштења, нас протерују".

image