Србија и Балкан

Стигли тешки камиони: Почело тестирање главног моста у Косовској Митровици; Нови протест Срба

Албански медији у Приштини раније су јавили да је тзв. Влада Косова за тај посао одвојила 10.000 евра као и да су о намери да тестирају мост из Директората тзв. косовске полиције обавестили КФОР
Стигли тешки камиони: Почело тестирање главног моста у Косовској Митровици; Нови протест Срба© TANJUG/DOPISNIK KIM/ bs

На главни мост на Ибру између јужног и северног дела Косовске Митровице око подне стигла су четири тешка, натоварена камиона који су паркирани на јужном крају моста и на тај начин, по информацијама са терена, почело је тестирање стабилности моста чије отварање данима најављују Аљбин Курти и његови министри.

Заменик министра за инфраструктуру привремених приштинских институција Хисен Дурмиши изјавио је да се завршава процес испитивања инфраструктурне стабилности моста на Ибру, као и да се то ради у координацији са Кфором.

Он је медијима у Косовској Митровици рекао да након завршетка тог процеса очекују извештај од уговорне компаније да ли је мост стабилан за саобраћај возила.

"У року од два-три дана очекујемо коначни извештај", рекао је Дурмиши.

Албански медији у Приштини раније су јавили да је приштинска влада за испитивање моста одвојила 10.000 евра као и да су о намери да тестирају мост из Директората тзв. Косовске полиције обавестили КФОР.

На мосту је и патрола италијанских карабињера, присутно је још неколико војника КФОР-а а појачано је и присуство косовске полиције.

Долазак камиона на мост пратило је више новинарских екипа из Приштине док новинари српских редакција у Северној Митровици нису о овом догађају били обавештени.

Истовремено, у Скупштини општине Северна Митровица у згради у Бошњачкој махали, пар стотина метара даље, у току је јавна расправа о намери косовских власти да отворе главни мост на Ибру чему се Срби из северног дела града противе јер сматрају да ће отварањем моста бити угрожена њихова безбедност.

Протест Срба испред полицијске станице

Више стотина грађана Косовске Митровице протестује испред полицијске станице у Северној Митровици након што су ухапшени лидери Српске демократије, Александар Арсенијевић и Стефан Вељковић. Они заједно са цивилним организацијама и Српском листом захтевају хитно пуштање двојице политичара, истовремено осуђујући како наводе, прекомерну употребу силе од стране полиције у униформи и цивилној одећи, преноси "Коссев"

Портал наводи да је маса окупљених грађана видљива од некадашње Нис-ове пумпе, до саме станице и за сада протестују мирно. Ипак, уочљиво је узнемирење и код њих, али и у самом граду.

Према писању портала, присутно је више стотина грађана, међу којима су и челници Српске листе, као и јуче представљене Српске лиге за Север. Такође, присутан је и бивши судија Никола Кабашић.

image