Стано: Мере ЕУ против Приштине могу да се појачају ако се ситуација не промени

Портпарол Уније је поручио да затварање пошти и отварање моста на Ибру воде у нове санкције "Косову"

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је данас да наставак једностраних акција, затварање пословница "Поште Србије" и отварање главног моста на Ибру води у нове санкције Приштини и да су ту поруку тамошњим привременим властима пренели не само званичници ЕУ већ и други међународни партнери.

"Не само ЕУ, већ сви међународни партнери на Косову говоре администрацији у Приштини да се не упушта у ове озбиљне, контрапродуктивне, негативне, једностране, некоордисане акције. Надамо се да ће они напокон чути ову поруку и да ће нас зауставити да успоставимо мере које би биле одговор уколико се ситуација не промени", казао је Стано на конференцији за новинаре.

Стано је, када је реч о томе шта ЕУ планира да уради, нагласио да су мере ЕУ против Приштине и даље на снази, јер државе чланице нису још одлучиле да делују на основу извештаја високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепа Бореља, који је поднет пре неколико недеља, а у којем је препоручено укидање мера Приштини.

Истовремено је оценио да то и не чуди, јер су мере уведене администрацији у Приштини у јуну прошле године "због чињенице да је било толико тога што се дешавало што је водило ка ескалацији".

"Уместо корака који воде ка деескалацији, ови људи предузимају све више једностраних акција и корака који воде ка ескалацији", подвукао је Стано.

Он је нагласио да су мере и даље на снази и да се оне могу појачати или ублажити зависно од развоја ситуације.

"Имамо мере на снази и ове мере се могу појачати ако се сви актери ЕУ сагласе да их треба појачати", поручио је Стано.

Подсетио је и да је ЕУ изнела своје ставове, када је реч о рацијама у експозитурама Поште Србије и напорима да се, како је рекао, "једнострано отвори мост преко реке Ибар".