Србија и Балкан

Вулин: Ситуација на КиМ веома затегнута, може доћи до инцидената

Вулин је навео да ЕУ и САД не чине ништа да спрече премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у ономе што чини
Вулин: Ситуација на КиМ веома затегнута, може доћи до инцидената© TANJUG/ STR/bs

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин изразио је данас забринутост због последњих дешавања на Косову и Метохији и оценио да је ситуација веома затегнута и да може доћи до инцидената које више нико неће моћи да контролише.

На питање да прокоментарише актуелна дешавања на КиМ и хапшење двоје активиста који су данас приведени у Косовској Митровици, јер су се супротставили кречењу српске тробојке, Вулин је за Танјуг рекао да је забринут због тих дешавања и да је очигледно да приштинске власти траже сукоб.

"Да ви дођете у Северну Митровицу да кречите српске заставе и хапсите људе који вас спречавају у томе, ви тражите сукоб. То значи да сте ви дошли да би дошло до озбиљног сукоба са српским становништвом. Замислите сада, немам наравно никакву намеру да поредим Северну Митровицу са Бујановцем, Прешевом, али ево, само као пример. Замислите да дође сада неко и да прекречи натписе на албанском језику у Бујановцу. Како би се осећало локално становништво? Како би то изгледало? А да не говорим да пређете у Јужну Митровицу па да прекречите шиптарске заставе. Замислите како би то изгледало. И цели свет би рекао 'Па не нема смисла, зашто изазивате?' Учините да дође до деескалације и тако даље", рекао је Вулин.

Вулин је навео да ЕУ и САД не чине ништа да спрече премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у ономе што чини, те да има њихову прећутну подршку у свему што ради.

"Он се неће зауставити. Ухапсили су два човека зато што су спречавали да им се прекрече српске заставе у српској, Косовској Митровици", рекао је Вулин и упитао да ли је то разлог за хапшење.

Он је указао да на северу КиМ затварају и пошту која има лиценце од УНМИК-а и забрањују динар.

"И то све време раде. Забрана динара, па динаром можете плаћати у Бечу. Не можете њиме плаћати у Приштини. Срби између себе не могу да користе динар. И све то међународна заједница зна. И у свему томе активно учествује", рекао је Вулин.

Он је подсетио на то да нису испоштовани договори и да Заједница српских општина још увек није формирана.

Потпредседник Владе Србије рекао је данас да влада на чијем челу је премијер Србије Милош Вучевић није променила правац деловања и да чува војну неутралност.

Вулин је, поводом 100 дана од формирања Владе Србије, рекао да се у претходном периоду влада трудила да заврши бројне пројекте који су раније покренути и исказао задовољство јер је реч о влади континуитета.

"Није добро мењати правац, поготово не правац који је јасно чисти, јасно српски. Ми водимо мултивекторску политику, захваљујући председнику Вучићу чувамо војну неутралност. Јако ми је драго због чврсте и економске националне политике", рекао је Вулин за Танјуг.

Навео је да Влада Србије води рачуна о Републици Српској и Косову и Метохији и интензивно ради на развијању земље.

"И нисмо стекли ни једног непријатеља. За све ово време председник Вучић је успео да Србију сачува од стварања нових непријатеља. Имамо традиционалних непријатеља којима нема помоћи. Али нисмо створили ни једног новог непријатеља. А добили смо и много нових пријатеља", навео је Вулин.

На констатацију да је у Влади Србије задужен за унапређење односе Србије са земљама БРИКС-а и на питање како то избалансирати са европском аспирацијом Србије, Вулин је рекао да је већински став српске политике да Србија уђе у ЕУ, али да свакако може да испита и друге могућности.

image