Србија и Балкан

Хрватски историчари подељени око величања усташтва у Имотском: Јадна је ово држава

Иако је у хрватском уставу истакнуто да се та држава темељи на антифашизму, а не на усташтву НДХ, "домољубна атмосфера" је заступљена и дан-данас
Хрватски историчари подељени око величања усташтва у Имотском: Јадна је ово држава© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS/ bg

Хрватски историчари подељеног су мишљења у вези с промоцијом усташтва у Имотском, уочи и током концерта певача Марка Перковића Томпсона – део њих то осуђује, али део или ништа није видео или све што је у контексту Домовинског рата не сматра спорним.

Професор историје на Филозофском факултету Универзитета у Загребу Иво Голдштајн, који је био члан тзв. Већа за суочавање с прошлошћу, и чије је поље интересовања Јасеновац, рекао је да су дешавања у Имотском срамотна.

Голдштајн је у изјави за Хину констатовао да је "проусташка атмосфера и хистерија која је тамо владала" резултат промене у наративу који се догодио у владајућој структури у последњих неколико година, односно помицања према другачијој култури сећања.

Подсетио је на дубровачког градоначелника Мату Франковића, који је у говору у спомен на погинулог хрватског бранитеља окупљене поздравио са "за дом спремни", али и на изјаве премијера Андреја Пленковића у којима је говорио да тај повик има двоструке конотације.

 "Домољубна атмосфера" у Имотском

Осврнуо се и на потпредседника владе Тому Медведа, који је на комеморацији о погинулима у Блајбургу захваљивао хрватској војсци.

"Мислим да је то најбољи путоказ био овим углавном младим људима у Имотском шта треба узвикивати, јер ако је та усташка војска и један део злочинаца који је страдао у Блајбургу и Крижном путу, ако је то хрватска војска, онда ја не знам зашто они не би смели да певају 'Јуру и Бобана' и узвикују 'за дом спремни'. То није по Уставу, то није хрватска војска. Волео бих да се влада држи слова Устава", истиче Голдштајн.

Међутим, директор Хрватског меморијално-документационог центра Домовинског рата Владо Назор рекао је за Хину да је на концерту у Имотском осетио "домољубну атмосферу, а на стадиону није видео усташке симболе".

"Видео сам много мајица и застава са знаком ХОС-а, јединице из Домовинског рата, али све што је у контексту Домовинског рата не сматрам спорним, па и песме које су хрватски бранитељи певали 1991. на првој црти бојишта. Баш као поздрав 'слава Украјини', који се данас извикује у демократском свету", казао је, додавши да је Томпсонова песма "Бојна Чавоглаве", како је навео, "домољубна песма".

Лицемерним сматра то што се од концерта у Имотском прави, како каже, случај, док се у појединим местима у далматинском залеђу на летњим "славама" шетају особе "с кокардама на капама" и док се без ограде истичу поздрави и симболи под којима су у Другом светском рату и после њега "масовно убијани Хрвати".

Поздрав "за дом спремни" користиле Хитлерове слуге

Некадашњи челник владиног Већа за суочавање с прошлошћу Звонко Кусић подсетиоје да је то тело 2018. закључило да се поздрав "за дом спремни" може користити у комеморативне сврхе, не и провокације, те одбацио прозивке да је захваљујући томе усташки поздрав добио двоструке конотације, при чему се злоупотребљава успомена на хрватске бранитеље из Домовинског рата.

Историчара Хрвоје Класића је срамота што живи у држави у којој треба законски забрањивати поздраве које су користили слуге и сарадници Адолфа Хитлера.

"Јадна таква држава у којој 2024. треба законски прописати да је поздрав који су користили Хитлерове слуге и сарадници нешто штетно, да га треба законски забранити и кажњавати, уместо да је то свима очигледно", изјавио је за Хину, те додао "да Хрватска тако показује да је незрела држава препуна националиста, и то екстремних националиста".

Истиче и да Хрватска у Уставу јасно наводи да се темељи на антифашизму, а не на усташтву Независне Државе Хрватске, као и то да је "за дом спремни" био усташки поздрав и 1941. и 1991, и то што су почели да га користе неки други који себе нису називали тим именом, не мења на ствари.

image