Србија и Балкан

Пуповац о усташтву у Имотском: Алармантне појаве, држава нема свести или интереса да им стане на пут

Овакве појаве траже демократски политички савез у одбрани Устава и уставних вредности Хрватске
Пуповац о усташтву у Имотском: Алармантне појаве, држава нема свести или интереса да им стане на пут© Antonio Ahel/ATAIma

Славље у Имотском последица је односа према службеном поздраву НДХ на који се недовољно реагује и не узимају се у обзир последице његове употребе у различитим друштвеним сферама, од сабора до службених комеморација, изјавио је председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и Српског народног већа Милорад Пуповац.

"Не тражим кривце за славље у Имотском, тражим само освешћеност. Не спадам међу оне који би ову ситуацију искористили за политичку кампању и пребацивање одговорности на некога другога, као што је то учинио председник Републике Хрватске (Зоран Милановић)", рекао је Пуповац.

Коментаришући концерт у Имотском Мате Булића, Дражена Зечића и Марка Перковића Томпсона, уочи којег се на главном тргу певала усташка песма "Ево зоре, ево дана", а на наступу су неки носили ХОС-ове мајице, а биле су истакнуте и заставе с првим белим пољем које у својем симболу имају усташки поклич "за дом спремни", додао је да је ово ствар заштите уставних вредности Хрватске и потребе за јаснијом заштитом демократских вредности и демократских стремљења Хрватске.

Овакве појаве, навео је Пуповац, биле оне у Сабору, или на другим местима, не само у Имотском него и дан пре у Книну, на главном книнском тргу, алармантне су и траже демократски политички савез у одбрани Устава и уставних вредности Хрватске.

"Не тако давно, у време када се појавила ХОС-ова плоча с поздравом ‘за дом спремни’ у Јасеновцу, онда је још функционисао демократски савез у одбрани Устава и уставних вредности. Он се у међувремену распао и они којима је примарни задатак да стварају тај савез и чувају га, а то су председник Републике и председник Сабора и друге политичке фигуре у Хрватској, нажалост, или немају довољно свести или политичког интереса за то", рекао је Пуповац.

Можемо, каже, размишљати о променама закона, али првенствено морамо "променити наш политички однос према томе". То је ствар наше опште националне одговорности, свих којима је стало до демократске Хрватске, рекао је Пуповац, преноси Хина.

image