Пуповац о усташтву у Имотском: Алармантне појаве, држава нема свести или интереса да им стане на пут

Овакве појаве траже демократски политички савез у одбрани Устава и уставних вредности Хрватске

Славље у Имотском последица је односа према службеном поздраву НДХ на који се недовољно реагује и не узимају се у обзир последице његове употребе у различитим друштвеним сферама, од сабора до службених комеморација, изјавио је председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и Српског народног већа Милорад Пуповац.

"Не тражим кривце за славље у Имотском, тражим само освешћеност. Не спадам међу оне који би ову ситуацију искористили за политичку кампању и пребацивање одговорности на некога другога, као што је то учинио председник Републике Хрватске (Зоран Милановић)", рекао је Пуповац.

Коментаришући концерт у Имотском Мате Булића, Дражена Зечића и Марка Перковића Томпсона, уочи којег се на главном тргу певала усташка песма "Ево зоре, ево дана", а на наступу су неки носили ХОС-ове мајице, а биле су истакнуте и заставе с првим белим пољем које у својем симболу имају усташки поклич "за дом спремни", додао је да је ово ствар заштите уставних вредности Хрватске и потребе за јаснијом заштитом демократских вредности и демократских стремљења Хрватске.

Овакве појаве, навео је Пуповац, биле оне у Сабору, или на другим местима, не само у Имотском него и дан пре у Книну, на главном книнском тргу, алармантне су и траже демократски политички савез у одбрани Устава и уставних вредности Хрватске.

"Не тако давно, у време када се појавила ХОС-ова плоча с поздравом ‘за дом спремни’ у Јасеновцу, онда је још функционисао демократски савез у одбрани Устава и уставних вредности. Он се у међувремену распао и они којима је примарни задатак да стварају тај савез и чувају га, а то су председник Републике и председник Сабора и друге политичке фигуре у Хрватској, нажалост, или немају довољно свести или политичког интереса за то", рекао је Пуповац.

Можемо, каже, размишљати о променама закона, али првенствено морамо "променити наш политички однос према томе". То је ствар наше опште националне одговорности, свих којима је стало до демократске Хрватске, рекао је Пуповац, преноси Хина.