Србија и Балкан

Усташко дивљање у Имотском: Полиција чувала споменик Тина Ујевића од "кићења" шаховницом

Органи реда нису успели да спрече узвикивање усташких поклича, па је један младић је у једном тренутку стао пред камеру и са подигнутом десницом заурлао: "За дом!"
Усташко дивљање у Имотском: Полиција чувала споменик Тина Ујевића од "кићења" шаховницом© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

У Имотском је синоћ поново промовисано усташтво уочи и током самосталног концерта музичара Марка Перковића Томпсона, којем је, према проценама медија, присуствовали око 22 хиљаде углавном младих људи.

Све је било исто као и у уторак и на стадиону и на градском тргу, када се славила годишњица злочиначке војно-полицијске акције "Олуја" - усташка иконографија, усташке песме попут "Бој се бије, бије, усташки се барјак вије", подигнуте деснице и усташки поклич "за дом спремни".

Све то су снимале камере хрватске Нова ТВ, а онда је у кадар улетео младић и рекао: "Нема снимања овога".

Једина разлика у односу на атмосферу од уторка увече је што је у Имотском синоћ примећен већи број припадника полиције. Медији преносе да је чак шест интервентних полицајаца чувало споменик песника Тина Ујевића да би спречили да га опет огрну заставом ХОС, на којој су усташки симболи.

Иако је, преносе медије, присуство интервентне полиције спречило "кићење" Ујевића, није им, међутим, успело да спрече узвикивање усташких поклича. Један младић је у једном тренутку стао пред камеру и са подигнутом десницом заурлао: "За дом!"

Атмосфера са градског трга уочи концерта пренета је и на стадион па је уз певање усташке "буднице" један број присутних све време држао подигнуту десницу у стилу нацистичког поздрава "Зиг хајл" - све то пред камерама.

Извесни Дамир из Широког Бријега, како је био потписан у прилогу Нове ТВ, упитан зашто носи мајицу ХОС-а рекао је: "Јер ово је наше. Јер ово наш корен". Потом је испружио десницу и рекао: "Нек вам буде. За дом!" и ишетао из кадра.

Након што је председник Хрватске Зоран Милановић у среду оштро критиковао догађање у Имотском од уторка увече, поручивши да "усташтву не сме бити места у модерној демократској Хрватској", синоћ ни он није поштеђен, па је из свег гласа "почашћен" повицима "Зоки пе..ру", пренела је сплитска Слободна Далмација.

Хрватски "Индекс" преноси да је млада девојка у мајици са амблемом ХОС-а која је стала пред телевизијске камере на питање зна ли чију мајицу носи рекла да не зна, а на питање шта јој мајица значи, уз осмех је одговорила: "За дом спремни".

МУП: Искључиво је закон основа поступања сваког полицијског службеника

Радикални Домовински покрет, који је у власти са ХДЗ-ом у Хрватској, противи се било каквом санкционисању особа које су величале усташтво у Имотском на концерту Марка Перковића Томпсона.

Шеф Посланичког клуба Домовинског покрета у хрватском сабору Игор Петернел коментарисао је догађаје у Имотском на Фејсбуку и, између осталог, написао да та странка има државног секретара у МУП-у и да као посланици чију политику њихов представник треба да спроводи траже и очекују "да се политички заложи против евентуалних санкционирања било кога од посетилаца концерта", како је навео, "наших уважених музичара у Имотском".

Из МУП-а су за Хину с тим у вези саопштили да је искључиво закон основа поступања сваког полицијског службеника.

"Полицијски службеник нема право да просуђује неко дело као морално или неморално, исправно или неисправно, већ мора да утврди да ли је почињена нека противправна радња тј. да ли се неко огрешио о закон или је деловао унутар закона", навели су из МУП-а Хрватске.

Навели су и да је полицијска професија посвећена највишим стандардима етичког и професионалног понашања, а полицијски службеник поступа савесно и професионално и избегава сваку могућност сукоба интереса и дискриминације.

Иначе, Петернел је у јучерашњој објави осудио и поруку председника Републике Зорана Милановића да усташка обележја немају места у Хрватској, оценивши да је то "до сада незабележен и потпуно исполитизован напад" на главне актере и десетине хиљада учесника прославе годишњице "Олује" у Имотском у уторак.
И тима менаџера Марка Перковића Томпсона Милановићу су јуче одговорили да се својим оглашавањем понео као "удбашки доушник" и поручили да ће они наставити да величају обележаја домовинског рата, што је у Имотском синоћ поново и учињено.

image