Кфор: Нисмо учествовали у техничком прегледу моста на Ибру у Косовској Митровици

Све одлуке у вези са отварањем главног моста преко реке Ибар морају да буду донете у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, поновио је портпарол Кфора

Портпарол Кфора негирао је данас да је та мисија у координацији са приштинским Министарством за инфраструктуру учествовала у техничком прегледу моста на Ибру у Косовској Митровици и истакао да се ради о нетачној информацији.

Он је тако одговорио на питање како је дошло до тога да мисија у координацији са Приштином врши технички преглед моста, што је изјавио заменик министра за инфраструктуру привремених приштинских институција Хисен Дурмиши, када су имали другачији став два дана пре тога.

"Свесни смо написа да се текући технички преглед моста преко реке Ибар у Митровици спроводи у координицији са мисијом Кфора коју води НАТО. То није тачно. Кфор није ни на који начин био укључен у ту активност. Наша изјава од 6. августа била је јасна - Команданта Кфора, генерал-мајора Озкана Улуташа, директор косовске полиције обавестио је тог дана о првој инспекцији, неколико сати пре него што је она почела", навео је портпарол у саопштењу.

Портпарол је поновио да је став Кфора по том питању јасан, транспарентан и доследан - све одлуке у вези са отварањем главног моста преко реке Ибар морају да буду донете у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

"Мисија Кфора одржава стално, фиксирано присуство на мосту и наставља да спроводи редовне патроле у ​​околним подручјима како би обезбедила стабилност и безбедност, за добробит свих локалних заједница. Нећемо оклевати да се позабавимо било којим развојем који може утицати на безбедносно окружење и регионалну стабилност, уз пуно поштовање нашег мандата УН", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да Кфор наставља да спроводи свој мандат заснован на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године - да доприноси безбедном и безбедном окружењу за све људе и заједнице које живе на КиМ и слободи кретања, у сваком тренутку и непристрасно.

"Кфор делује као трећи безбедносни одговор, у блиској координацији са косовском полицијом и мисијом владавине права ЕУ (Еулекс), који су први и други безбедносно одговорни", навео је Кфор.

Главни мост на Ибру дели Косовску Митровицу на јужни део града, где живе Албанци, и северни део у коме живи 95 одсто Срба.

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у северни део града где живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава Кфор.

Власти у Приштини најављују његово отварање, чему се оштро противе ЕУ, ОЕБС, ЕУЛЕКС, Кфор, САД наводећи да та тема мора да буде део дијалога Београда и приштине уз посредство ЕУ.