Србија и Балкан

Мићовић: Док има извоза нафте из Ирана, нема несташице

Црног злата има довољно и нема потребе да неко плаћа више, истакао је генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије
Мићовић: Док има извоза нафте из Ирана, нема несташицеGetty © Photo credit should read CFOTO/Future Publishing via Getty Images

Дешавања на Блиском истоку утичу и на цене на нашем тржишту, али док год је могућ извоз из Ирана, неће бити проблема, изјавио је генерални секретар "Удружења нафтних компанија Србије" Томислав Мићовић.

Према његовим речима, од када трају сукоби на Блиском истоку константне су најаве да ће цене нафте енормно порасти, али већ неко време цена је испод 80 долара по барелу, што значи да црног злата има довољно и да нема потребе да неко плати више.

"Ниједна земља која извози нафту није директно укључена у сукоб, док год Иран није директно укључен и док год је могућ извоз нафте, неће бити проблема", прецизирао је Мићовић.

Истакао је да су канали транспорта поремећени, цена јесте нешто виша него што је била, али је успостављена нова стабилност и све док буде тако, цене ће бити на овом нивоу.

"У цене деривата су уграђене и државне дажбине, тај део иде држави и разликује се од државе до државе, а онај други део је уједначен. Северна Македонија и БиХ имају ниске дажбине ка држави, док Грчка и Албанија имају највише у региону. Свака држава има своју политику", напоменуо је генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Објаснио је да на цене нафте утиче много параметара, односно да је од почетка рата у Украјини дошло до наглог скока цена, јер је Русија обуставила извоз.

"То је трајало док се нису нашла нова тржишта", додао је Мићовић, али и упозорио да се све може променити преко ноћи.

Како је рекао, постоји неколико важних индикатора - стање резерви у Сједињеним Америчким Државама, као и економије Америке и Кине, а резерви нафте има, и редукована производња задовољава потребе.

Мићовић је поменуо и да предстојећи амерички избори неће имати много утицаја на цене горива.

"Доларом може да се утиче на тржиште, јер се доминантно тргује њиме. САД једино кроз промену вредности долара могу да утичу на цену", закључио је Мићовић.

image