Србија и Балкан

Стокхолмски синдром или нешто горе: Конаковић моли ЕУ и САД да им оставе надзорника

Захтев Елмедина Конаковића да ОХР остане може да се тумачи као једна врста Стокхолмског синдрома, јер БиХ не жели да се ослободи тамничара и колонијалног управника, поручује заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац
Стокхолмски синдром или нешто горе: Конаковић моли ЕУ и САД да им оставе надзорникаGetty © Samir Jordamovic/Anadol

Позив Елмедина Конаковића за останак високог представника је позив на коначни распад БиХ, јер и сама Европска унија захтева од БиХ одлазак ОХР-а и страних судија, поручује за РТ Балкан заменик председавајуће Савета министара БиХ Сташа Кошарац.

Министар иностраних послова у Савету министара Елмедин Конаковић затражио је од чланица Савета за спровођење мира, званичника САД, ЕУ, као и земља чланица Уније да задрже ОХР у БиХ. Конаковић у писму, које преноси загребачки "Вечерњи лист", тврди да би БиХ у супротном постала "нефункционална земља" изложена наводном малигном руском утицају.

Он сматра да би "минорне политичке снаге могу злоупотребити систем и зауставити све процесе, укључујући и оне који се тичу потребних реформи ЕУ".

"Не тражимо пречице. Много смо радили да напредујемо на путу ка ЕУ, али проевропске снаге БиХ не могу се саме борити против деструктивног руског утицаја", тврди Конаковић.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручује да Конаковић позивом да ОХР остане демонстрира да је на добром путу да БиХ врати у средњи век.

"После данашњег иступа, логично је очекивати да затражи повратак великог везира и пуну јурисдикцију султана и Порте над БиХ. Тако би се избегао утицај Византије и спремно дочекала анексија Аустрије", поручује Додик на Иксу.

Заменик председавајућег Савета министара БиХ истиче да је и сама Европска комисија потврдила је да БиХ са високим представником не може постати чланица ЕУ, па Конаковић и разни "конаковићи" не заговарају останак окупаторског ОХР-а због европске будућности БиХ.

"Са ОХР-ом и странцима у институцијама БиХ, ова земља је у фази распадања. Конаковићев позив за останак ОХР-а је позив на коначни распад БиХ", навео је Кошарац, истичући да су ОХР и Шмит су потребни бошњачким политичарима због њихових амбиција и жеља за централизацијом БиХ, због негирања Дејтона и дерогирања уставних надлежности.

"ОХР им је кључни савезник у борби против Српске и дејтонског концепта БиХ."

Кошарац каже да његов захтев може да се тумачи као једна врста Стокхолмског синдрома, јер БиХ не жели да се ослободи тамничара и колонијалног управника, који отима суверенитет државе.

"Невероватна је и крајње парадоксална његова тврдња да ће БиХ без ОХР-а постати нефункционална земља изложена наводном малигном руском утицају. БиХ је нефункционална земља због малигног утицаја америчког амбасадора Мајкла Марфија и фантома из ОХР-а Кристијана Шмита, као и слуганства и понизносити бошњачког политичког фактора", објашњава Кошарац.

Једино решење је, каже Кошарац, мирно раздруживање.

"Бошњачки политичари не желе да схвате да је имплементација Дејтонског споразума и договор два ентитета и три конститутивна народа једини исправан и једини могућ пут", наглашава Кошарац.

Правник Огњен Тадић оценио је да је Елмедину Конаковићу боље да замоли за опроштај Србе и Хрвате због вишедеценијских покушаја Бошњака да им отму БиХ, уместо што тражи останак ОХР-а.

"Дакле, ако Конаковић има потребу некоме да се исповеда и представи као лидер Бошњака, који су, по наводима из његовог писма, недорасли томе да буду државотворан народ који може да носи свој део одговорности за БиХ заједно са Србима и Хрватима, онда нека пише Савету безбедности УН, јер је бесмислено да пише адресама које не доносе одлуку о именовању високог представника за БиХ", констатовао је Тадић.

Према његовим речима, Конаковићу је, ипак, најбоље да пише лидеру СНСД-а Милораду Додику и лидеру ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу, коректно призна да је БиХ отишла у слепу улицу и замоли да се опросте вишедеценијски покушаји Бошњака да од Срба и Хрвата отму БиХ, па да се заједно покуша вратити на прави дејтонски пут.

image