Србија и Балкан

Тејлор Свифт посвађала Загреб и Сарајево: "А величање усташтва у Хрватској може?"

Сарајевски портал "Кликс" пише да би било добро када би Анте Летица званичном документацијом доказао своју тврдњу да се Европа сусреће са "грађанима арапског, муслиманског, бошњачког порекла који су се радикализовали и радикалнији су од својих учитеља"
Тејлор Свифт посвађала Загреб и Сарајево: "А величање усташтва у Хрватској може?"© Tanjug/Photo by Scott A Garfitt/Invision/AP

Бивши шеф хрватске тајне службе (СОА) Анте Летица коментарисао је отказивање концерта америчке поп звезде Тејлор Свифт, због опасности од тероризма, истакавши да се Европа већ дуже време сусреће са тим проблемом, јер су, како каже, "ученици постали радикалнији од својих учитеља".

"Европа се сусреће већ дуже време са својим становницима који су друга, трећа генерација грађана арапског, муслиманског, бошњачког порекла, како хоћете, који су се радикализовали и радикалнији су од својих учитеља", рекао је Летица за ХРТ.

Његова изјава је наишла на оштру осуду у делу јавности БиХ, а сарајевски портал "Кликс" пише да би било добро када би Летица званичном документацијом доказао ову своју тврдњу. Јер, у супротном, наводе, ради се о још само једној испразној, исламофобној, срамотној и непријатељској изјави против народа у држави с којом Хрватска дели више од хиљаду километара границе.

Прво због дела "грађана арапског и бошњачког порекла, како хоћете" које ставља у исту раван и етикетира их, а затим би требало нечим доказати тзв. "радикализацију бошњачких грађана".

Речима "како хоћете" док говори о Арапима и Бошњацима, изједначавајући их, може само бити плод незнања или примитивизма односно безобразлука, пише портал и додаје да се то исто односи и на "радикализацију бошњачких грађана".

Портал примећује да наводни помагач најмање двојици мушкараца који су планирали напад у Бечу има хрватско порекло, а не босанско, што су, кажу, потврдиле и аустријске власти.

"А када говоримо о тренутној ситуацији у Хрватској, онда рецимо да су синоћ хиљаде људи у Имотском поново величале усташе, усташки покрет, подизали десницу и скандирали поздрав који је, на пример, забрањен у Немачкој", пише "Кликс".

То, наводе, за Летицу, вероватно није радикализација хрватских грађана.

"Песме посвећене заповедницима злогласне усташке Црне легије Јури Францетићу и Рафаелу Бобану су можда 'домољубне', као и она 'Бој се бије, бије, усташки се барјак вије'", наводи портал и додаје: "Ова изјава Летице, и то на ХРТ-у, је једнако неутемељена и увредљива као она бивше хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић која је 2016. године ничим изазвана рекла да се у БиХ из тзв. Исламске државе враћају 'хиљаде бораца' те да БиХ 'има 10 хиљада исламистичких терориста'".

image