Србија и Балкан

Ристић: Поднето шест пријава против медија који су прекршили Закон о информисању

Министар за информисање и телекомуникације оценио је да министарство осуђује сваки вид отвореног или прикривеног угрожавања безбедности новинара и покушаје ометања њиховог професионалног рада
Ристић: Поднето шест пријава против медија који су прекршили Закон о информисању

Министар за информисање и телекомуникације Дејан Ристић је рекао да је министарство током претходна три месеца поднело шест прекршајних пријава против медија који су прекршили Закон о јавном информисању и медијима, најчешће у случајевима откривања идентитета жртава насиља, нарочито деце.

Ристић је у интервјуу за "Вечерње новости" изјавио да такве прекршаје "некада новинари чине несвесно, а понекад врло свесно, и то не само тако што открију идентитет детета, већ дају и друге податке који додатно виктимизују жртве и знатно отежавају њихову ресоцијализацију".

Рекао је да недавне правоснажне пресуде налогодавцима и починиоцима појединих напада на новинаре охрабрују као "наговештај постепених, али толико потребних промена", али је "још много тога пред свима нама".

Казао је и да министарство осуђује сваки вид отвореног или прикривеног угрожавања безбедности новинара и покушаје ометања њиховог професионалног рада.

"Благу наду улива то што подаци Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије показују да је у првој половини ове године било за 40 одсто мање напада на новинаре него у истом периоду претходне године", оценио је Ристић.

image