Србија и Балкан

Украјински амбасадор велича усташтво: Шаховница и застава Украјине на книнској тврђави (ФОТО)

Да се слично сличном радује показао је и Василиј Кирилич, амбасадор Украјине у БиХ и Хрватској, који је на Иксу објавио фотографију са обележавања "Олује", на којој се види да осим шаховнице стоји и украјинска застава
Украјински амбасадор велича усташтво: Шаховница и застава Украјине на книнској тврђави (ФОТО)© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Иако Хрватска у Уставу јасно наводи да се темељи на антифашизму, а не на усташтву Независне Државе Хрватске, као и то да је "За дом спремни" био усташки поздрав и 1941. и 1991, "домољубна атмосфера" је присутна и данас.

Бројни хрватски историчари не устручавају се да величају усташке "учинке" грађанског рата у бившој Југославији.

Осим што се на книнској тврђави вијорила хрватска застава приликом обележавања 29. годишњица операције "Олуја", у току које су протерали око 250.000 Срба и убили најмање 2.000, ове године поново је залепршала и украјинска застава.

Да ли је можда Украјина пожелела да преузме хрватски сценарио "мирне реинтеграције побуњених подручја" Донбаса и Луганског? Срећом, у томе није успела.

Да се слично сличном радује показао је и Василиј Кирилич, амбасадор Украјине у БиХ и Хрватској, који је на Иксу објавио фотографију са обележавања "Олује" на којој се види да осим шаховнице стоји и украјинска застава.  

Уз фотографију објавио је и речи директора хрватског историчара Анте Назора: "Застава на книнској тврђави значи остварење столетног сна хрватских генерација о слободној и целовитој Републици Хрватској. Живела Хрватска! Слава Украјини!"

Усташки поклици на концерту хрватског певача Марка Перковића Томпсона у Имотском поново су уверили јавност да се тамо ништа није променило.

Тако je Анте Назор рекао је да је на концерту у Имотском осетио "домољубну атмосферу, а на стадиону није видео усташке симболе".

"Видео сам много мајица и застава са знаком ХОС-а, јединице из Домовинског рата, али све што је у контексту Домовинског рата не сматрам спорним, па и песме које су хрватски бранитељи певали 1991. на првој црти бојишта. Баш као поздрав 'слава Украјини', који се данас извикује у демократском свету", казао је, додавши да је Томпсонова песма "Бојна Чавоглаве", како је навео, "домољубна песма".

Лицемерним сматра то што се од концерта у Имотском прави, како каже, случај, док се у појединим местима у далматинском залеђу на летњим "славама" шетају особе "с кокардама на капама" и док се без ограде истичу поздрави и симболи под којима су у Другом светском рату и после њега "масовно убијани Хрвати".

image