Србија и Балкан

Хуманитарцу из Републике Српске Приштина поново забранила верску посету Космету

Арлов је апеловао на међународну заједницу као и Еулекс и Унмик да реагују указујући да друштвено уређење у 21. веку у Европи не може да почива, и да се темељи на хапшењу, застрашивању, конфисковању имовине и забрани слободе кретања
Хуманитарцу из Републике Српске Приштина поново забранила верску посету Космету© Erkin Keci/Anadolu Agency

Председнику Одбора за помоћ Косову и Метохији Милораду Арлову поново није одобрен захтев да на Преображење Господње 19. августа посети јужну српску покрајину, како би присуствовао храмовној слави у Прилужју.

"Обратио сам се 7. августа официру за везу Канцеларијe Приштине у Београду да ми Приштина дозволи верску посету Косову и Метохији од 18. до 20. августа, а данас сам добио негативан одговор, да није одобрен улазак на територију "Косова". Као много пута до сада и овога пута добио сам одговор – Ваш улазак није одобрен будући да не припадате категорији званичника који су обухваћени бриселским споразумом", рекао је Арлов, пренео је РТРС.

Арлов је навео је да је о овоме обавестио шефицу Унмика у Приштини Каролину Зијаде.

"Замолио сам је да се укључи у случајеве нарушавање слободе кретања, како мени тако и многим хуманим људима и јавним личностима, руководећи се њеним обраћањем у УН у Њујорку", наводи Арлов у саопштењу.

Како каже, упутио је апел међународној заједници, Еулексу, и Унмику да реагује, наводећи да друштвено уређење у 21. веку у Европи не може да почива, и да се темељи на хапшењу, застрашивању, конфисковању имовине и забрани слободе кретања.

"Уз верску посету желео сам и да уручим стипендије за седмoро деце, коју помажемо девету годину, али то ћемо морати учинити ипак 23. августа на административном прелазу Јариње", додао је Арлов.

Подсетимо да су привремене приштинске институције и у јуну забраниле Милораду Арлову да уђе на Космет и да на Видовдан буде са својим народом и свештенством у Грачаници, на Газиместану и у Косовској Митровици.

image