Гујон: Свима је јасно да Курти изазива нестабилност са циљем да заплаши Србе

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију је истакао да је неопходно да ЕУ прошири санкције Приштини као и да заштити Србе на Косову и Метохији

Свима је јасно да Аљбин Курти изазива нестабилност на Косову и Метохији са циљем да изазове сукобе и додатно заплаши Србе, оценио је директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Владе Републике Србије Арно Гујон.

"Његова економска политика годинама уназад није донела никакве користи косовским Албанцима, а нови избори се ближе. Несигурност својих политика које се тичу области свакодневног живота свих становника на КиМ, Курти надомешћује силом на терену према Србима, на тај начин купујући наклоност екстремних албанских елемената у покрајини", написао је Гујон на друштвеној мрежи Икс.

Гујон је додао је да је то јасно целој Европи и међународној заједници.

"Његови подли маневри служе да изазову сукобе и додатно заплаше Србе а све под кринком 'омогућавања слободе кретања' и 'повезивања и интегрисања заједница'. Међутим, поред јавних осуда које виђамо са свих релевантних адреса, потребни су конкретни кораци дипломатских мисија у Приштини и европских званичника. Заштита Срба на Косову и Метохији, указивање на погубне једностране потезе и неизвршење обавеза приштинских власти из дијалога остају приоритет. Неопходно је да ЕУ прошири постојеће санкције приштинским властима наравно, али пре свега да их учини делотворним", закључио је Гујон.