Вучевић представио 100 дана Владе: Циљ је да до краја године просечна зарада буде 927 евра

Наш приоритет јесте да Србија ради, да се Србија не заглави, да нас не гурну у блато, да нас не зауставе, да нас не спутају, да нас не забуне, не залуде и не заглупе, него да знамо што радимо у наредном периоду. То мора да буде приоритет владе, значи да Србија ради, поручио је премијер Србије

Ми смо влада континуитета и то са поносом истичемо. Нама је питање континуитета питање идентитета, рекао је премијер Милош Вучевић на представљању резултат 100 дана рада Владе Србије. 

Премијер је у представљању досадашњег резултата Владе Србије у Етнографско музеју у Београду истакао да је темељ сваког друштва породица, додавши да се очекује усвајање новог закона који ће донети све већа издвајања у пронаталитетну политику, за сву децу рођену од 2024. године.

"Породица је светиња, и наша брига о свакој породици биће све већа. За прво дете је једнократна исплата од 500.000 динара, за друго 600.000, у 24 рате. За треће 2 милиона и 280 хиљада динара, а за четврто 3.180.000 динара у 120 месечних рата", каже премијер.

Он је навео да је циљ и обавеза Владе да се до краја 2027. године изврши модернизација породилишта у Србији, и напоменуо да су у току радови у Бору, Мајданпеку, Књажевцу, Неготину и Кладову.

Вучевић је нагласио да се економија Србије развија, и да финансијска стабилност омогућава даљи раст и просперитет.

"Раст БДП је основ и услов да нам расту плате и пензије, да градимо све путеве, услов да градимо пруге, да издвајамо више за Војску Србије, да улажемо за образовање, културу, спорт, социјалну заштиту", указао је Вучевић.

Навео је да смо у првом кварталу имали раст БДП од 4,7 одсто, и да прве процене за други квартал износе 4,2 одсто.

"То је услов за раст минималне зараде и пензија. Просечна нето зарада у Србији је 855 евра, али наш циљ је да до краја 2024. године просечна зарада буде 927 евра  До краја 2027. године циљамо да просечна плата буде 1.400 евра, поручио је премијер и подсетио да је 2012. године просечна зарада била 366 евра.

Премијер је нагласио и да су се да председником државе договорили да у што краћем року изађу са планом око повећања пензија.

Вучевић је у обраћању јавности посебно истакао бригу о нашим грађанима на Косову и Метохији. 

"Имамо програм за подршку привреди на Косову и Метохији, али и Републици Српској, без економског снажења нашег народа на Косову и Метохији тешко је замислити њихов опстанак посебно у оваквим околностима којима су изложени", истиче премијер.

Говорећи о сигурности, премијер каже да ће врло брзо Србија ући у систем 112, што значи да ће сви који имају телефон, без обзира да ли су у ромингу или не, моћи што пре да добију најбржу могућу помоћ. 

Јака војска најбољи гарант мира 

Премијер наводи је током првих сто дана много урађено у сектору Министарства одбране и Војске Србије.

"Имаћемо одговор на све безбедносне изазове, сви они који су у систему одбране пажљиво раде на јачању наших војних и одбрамбених капацитета, а говоримо искључиво о чувању мира", наглашава Вучевић.

Говорећи о Министарству одбране каже да грађани треба да буду сигурни у то да ће држава моћи да одговори на било какве изазове.

"Јака војска је најбољи, најсигурнији, највећи гарант мира на овим просторима. Јака војска, снажна војска, добро организована, добро опремљена, добро обучена, добро мотивисана", навео је Вучевић.

Подсетио је да је отворена касарна у Лозници, а да се у наредном периоду очекује доста инфраструктурних радова у Нишу, као и аеродром "Морава" у Батајници, те и сређивање простора за ратно ваздухопловство и противаздухопловну одбрану, али и универзитет одбране као расадник оних људи који треба да воде нашу војску.

"И наравно оно што смо посебно поносни, наша одбрамбена индустрија. Наменска индустрија Србије, не само да је конкурентна на међународном тржишту, него пре свега обавезна је и фокусирана на снабдевање наше војске са производима које нам гарантују безбедност и сигурност", рекао је Вучевић

Додаје да је много урађено за здравствени систем, али да може још много тога да буде урађено те наводи који се тренутно клиничко-болнички центри раде.

"Ми само у једном поступку набављамо опрему у вредности од 70 милиона евра. То значи да ће у целој Србији бити најсавременији медицински апарати. Градимо два клиничка центра, велики број болница. Питање здравства је улагање у лекаре, техничаре, али и у немедицинско особље", поручује премијер.

Он је као пример добре праксе навео бесплатне прегледе, када је прегледано више од 115.000 људи.

"Урађено је на прави начин, код готово 10 одсто прегледаних људи су пронађене обољења без било каквих претходних симптома. То значи да смо ми, кроз овај начин или овај рад, вероватно сачували животе тих људи, захваљујући нашим лекарима, сестрама, техничарима, опреми, бољој опреми, али и одлучности да се овако организујемо. Бесплатни прегледи, без обзира да ли има или нема здравственог осигурања", истакао је Вучевић.

Премијер је навео да је Министарство за рад отворило нови геронтолошки центар у Ваљеву, као и да креће изградња још једног у Кикинди, а да је у плану тог министарства да се бави темама борачких права.

"Правима наших бораца, ратних ветерана, ратних војних инвалида, породице погинулих бораца, да коначно то питање имамо једном јасно законски дефинисано, а ти људи то заслужују. Многи заслужују и захвалност и пажњу, а нажалост неки су злоупотребљавали то. Мислим да смо довољно сазрели, да имамо снаге да то питање коначно решимо", истакао је премијер.

Додао је да је за првих 100 дана Министарство за бригу о селу доделило јубиларну 3000. кућу самохраној мајци са троје деце у селу Симићево, код Жагубице.

Каже да Србија ради за своје грађане, и да зато свако има право на добро здравство, здраву животну средину, и на јаку и стабилну Србију.

Додај да је Србија сигурна и у енергетском смислу.

"Завршавамо и Костолац Б, правимо и ветропарк. Тамо где су били откопи и угаљ, улазимо са зеленом енергијом. Идемо и са реверзибилном електраном Бистрица, и наравно, као што сам рекао, све то радимо на паметан и одговоран начин. Користимо природне ресурсе, увек слушајући струку и нигде не журећи", истиче Вучевић.

Подсетио је и да држава издваја велика средства за пољопривреднике и као и да сматра да у томе лежи потенцијал за нашу земљу.

"Образовање је наравно један од темеља друштва. Морамо радити на томе и као Влада Србије, али и као родитељи и грађани Србије", каже Вучевић.

Када је у питању привреда каже да доводимо и велике компаније, али и јачамо мала и средња предузећа, домаћој привреди, женама на селу, малим компанијама.

Истиче да Влада даје велики број грантова.

"Држава даје људима новац да крену у сопствене бизнисе", каже он.

Премијер је посебно истакао пројекат ЕКСПО.

"Читав низ пројеката у целој Србији је везан за то, не само један град. То ће нам помоћи и око геополитичких питања, када вам долазе људи из целог света ви јачате своје геополитичке позиције То ће Србију потпуно ребрендирати и учинити успешнијом и лепшом", наглашава Вучевић.

Поред друмске инфраструктуре, улажемо и у железничку

Он је рекао да је напредак, што је једна од тачака, везан за инфраструктурне пројекте, и да је само у овом тренутку у изградњи 649 километара нових путева.

"Путеви нису само питање цене, већ и безбедности и бржег путовања. Да вам треба мање времена од куће до посла. Наравно, поред друмске инфраструктуре, улажемо и у железничку. Чекамо партнере из Мађарске да спојимо брзу пругу од Београда до Будимпеште. Ради се и измештање и рад на прузи Ниш–Димитровград, и са ЕУ радимо јужни крај брзе пруге, од Београда ка Нишу, па даље ка Лесковцу и Врању",казао је он.

Вучевић је подсетио да је отворен нови терминал на аеродрому Цар Константин у Нишу.

"Што се тиче железнице, први од пет возова из Кине је стигао, и наћи ће се на нашим шинама. Напредак није одавно сам себи циљ, већ пут којим ћемо наставити. Желимо бољи животни стандард за све наше грађане, и непрестано радимо да то остваримо", казао је премијер.

Подсетио је на отварање научно-технолошких паркова, што ће помоћи отварању стартап компанија.

"Посебно сам захвалан и желим да честитам свим нашим младим такмичарима на свим такмичењима у свету, они су будућност наше државе", поручује Вучевић.