Србија и Балкан

Вучевић: У идеалним условима најмање 24 месеца потребно да се почне са реализацијом пројекта "Јадар"

Премијер је позвао јавност да се о теми експлоатације литијума разговара у парламенту
Вучевић: У идеалним условима најмање 24 месеца потребно да се почне са реализацијом пројекта "Јадар"© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Уколико би све по питању пројекта Јадар било идеално и уколико би постојао консензус у друштву, најмање 24 месеца било би потребно да се почне са реализацијом тог пројекта, рекао је премијер Милош Вучевић.

"Најмање 24 месеца, а да све буде идеално, потаман, нам треба да би реализовали тај пројекат. Нико не жури, никаква одлука се не доноси преко ноћи", рекао је Вучевић новинарима након представљања резултата 100 дана рада Владе.

На питање новинара због чега пројекат "Јадар" није био део изборне кампање када је првих 100 дана владе обележила најава могућности да се реализује пројекат "Јадар", Вучевић је рекао да у овом тренутку постоји на снази само уредба о просторном плану посебне намене, која је враћена на снагу након одлуке Уставног суда, те да све мора да се крене из почетка.

"Све оно што даље мора да се ради, далеко смо ми од питања да се отвара рударска јама", истакао је Вучевић.

Подсетио је да је у Србији за 21 годину отворен само један рудник, "Чукару Пеки", код Бора.

"А данас нас бомбардују да ће Србија бити прекопана, раскопана и да ће се отварати на десетине рудника", рекао је Вучевић.

Поновио је да бар 24 месеца неће бити реализације пројекта "Јадар" и позвао је јавност да се о теми експлоатације литијума разговара у парламенту.

"Хајде да искористимо та 24 месеца, да о томе причамо у парламенту, хоћемо на референдум", рекао је Вучевић.

Премијер је рекао да то што поједини медији пишу да је 10. август за када су заказани протести еколошких активиста, заправо "нови 5. октобар" говори управо то да циљ протеста није заустављање пројекта "Јадар", већ рушење власти без избора.

"Наравно да није по среди литијум. То је тренутни 'лајт мотив' нешто што се ставља у фокус јер може да узбурка емоције грађана, као што је био случај са трагедијама у мају прошле године, тада им је то била тема протеста", рекао је Вучевић одговарајући на питање новинара да прокоментарише поменуте наводе појединих медија.

Помињање 5. или 6. октобра асоцира на политичке промене, додао је премијер, и из тога може да се закључи да крајњи циљ није заустављање рударског пројекта већ рушење власти.

"Неће бити ни 5. ни 6. октобра. Свако наравно има право да изрази своје ставове, али насиље не може нико да врши. О томе нема расправе", рекао је премијер.

Вучевић је поручио да ће се све одлуке у вези са рударењем у земљи доносити пажљиво и без журбе.

"И да дође до политичке смене коју они толико желе, и да дођу на власт, и те како би реализовали пројекат 'Јадар', јер су они и довели 'Рио Тинто' у Србију. То немојте да заборавите", поручио је премијер.

image