Србија и Балкан

Стано о мосту на Ибру: Потребан дијалог, треба се суздржавати од једностраних одлука

Ми молимо власти да спрече, и да избегавају кораке који ће водити ка већим конфронатцијама и ескалацији, поручио је Стано
Стано о мосту на Ибру: Потребан дијалог, треба се суздржавати од једностраних одлука© Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је да питање отварања главног моста на Ибру у Косовској Митровици, као и сва друга проблематична питања, мора да се решава кроз дијалог, а не једностраним одлукама.

"Мостови обично спајају људе. Нажалост, ситуација коју имамо на северу Косова и у Митровици је резултат великог броја тешких политичких околности. Зато и јесмо стално говорили да је то експлозивно питање, проблематично питање, и као сва проблематична питања мора да се решава кроз дијалог. Јер ако имате проблем, онда га решавате дијалогом, а не преко једностраних одлука", рекао је за Н1 Стано.

Подсетио је да су прошле недеље амбасадори Квинте рекли премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да не повлачи једностране потезе и не отвара мост, али да је он, изгледа, одлучан да то уради.

"Зато смо рекли, 'не, то ће имати веома негативне ефекте'. Ми молимо власти да спрече, и да избегавају кораке који ће водити ка већим конфронатцијама и ескалацији. Јер то штети људима на терену и штети и вама, јер је Косово под мерама ЕУ и под неким мерама САД због поновљеног, доказаног, повлачења потеза који воде ка ескалацији", навео је Стано.

На питање да ли ЕУ може да заузме проактивнији став, да уради нешто конкретније, Стано каже да Европска унија није сила која интервенише и да не жели да намеће ствари својим партнерима које би локалне популације могле да сматрају мешањем у унутрашње ствари и да баш зато и ради као посредник у дијалогу.

Према његовим речима, посредник је као добар учитељ који покушава да, како је навео, "два тврдоглава ученика постигну неки резултат", а у овом случају да они почну да се нормално односе један према другом.

"Ми то њима не можемо да наредимо. Ако не желе - жао нам је. Неће напредовати, али ће сами себе казнити и казниће своје народе и неће се приближити ЕУ", навео је Стано.

Говорећи о затварању спрских пошта на северу Косова и Метохије, он је рекао да је проблем, који се све више види у оквиру дијалога Београда и Приштине, то што смо стално у кризном модалитету, у модалитету решавања кризе.

"Нажалост, видимо све више једностраних потеза и некоординисаних акција. Нажалост, већина њих долази од администрације у Приштини. Претресање, односно затварање осам филијала Поште Србије на северу Косова је веома несрећно и то је кршење договора о дијалогу - једнострано, некоординисано, са негативним утицајем на локално становништво. Зато тражимо од власти да размотре своју одлуку и да се врате дијалогу са конструктивним идејама о томе како да реше проблем који имају", каже Стано.

image