Србија и Балкан

Пуповац: Домовински рат није веш машина која може да опере најсрамнији поздрав

Усташе срећем 35 година, али ово у Сабору досад нисам доживeo, каже Пуповац у ауторском тексту осврћући се на употребу поклича "за дом спремни"
Пуповац: Домовински рат није веш машина која може да опере најсрамнији поздрав© Milos Tesic/ATAImages

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и Српског народног већа Милорад Пуповац позвао је председника Хрватске, Сабора и премијера хрватске да својим примером покажу како да се заштите уставни поредак и уставне вредности у земљи.

Пуповац се у ауторском тексту за "Јутарњи лист" осврнуо на коришћење поздрава "за дом спремни" претходних дана у Хрватској, наводећи да прве реакције носилаца власти нису охрабрујући.

"Уздам се у то да ће на овом примеру освестити да је њихова уставна обавеза и сарадња о заштити уставног поретка, јер ово више није несрећна и штетна, у неким својим аспектима и сама противуставна 'хрватска игра престола'. Ово је много опасније од ње", упозорава Пуповац.

Са говорнице Хрватског сабора 25. јуна поздрављало се усташким поздравом, а да нико није био ни опоменут а камоли кажњен, каже Пуповац.

"Нико вероватно није ни помислио како је то одјекнуло у ушима њихових колега који представљају српску, јеврејску или ромску националну мањину или у ушима припадника народа које представљају", каже Пуповац.

Подсећа да је све мање свесно или им је све мање важно што је уз тај поздрав, према проценама Меморијалног музеја холокауста у САД, на подручју НДХ успостављено најмање 15 концентрационих логора и логора смрти којима су управљале саме усташе. 

"Ћирилично писмо је било забрањено, Српска православна црква преименована у Хрватску православну цркву, а православни верници присилно или под околностима егзистенцијалне опасности прелазили на католичанство", подсећа Пуповац.

Оцењује да је "лукавство ума" употребљено у тумачењу такозваног домовинског рата као "веш машини која може опрати најкрвавију одору или најсрамнији поздрав".

"Овде ћу само рећи да ова врста лукавства, с том врстом намере да се усташки поздрав опере у контексту домовинског рата, садржи не само могућу, већ и реалну опасност да домовински рат озбиљно и трајно упрља неоперивом злочиначком прљавшитном усташког покрета, Независне Државе Хрватске и њиховог поздрава смрти", каже он.

Ипак, подсећа да ма колико неки романтизирали и "морално естетизирали" домовински рат упоређујући га са "чистоћом горског потока" или "дечијих очију", он има своје озбиљне тамне стране.

"Зато се ово његово одавно некротично слепо црево не би смело задржавати као фантомска пупчана врпца данашње Хрватске", закључује Пуповац.

image