Србија и Балкан

Протест против "Рио Тинта": Блокирани "Прокоп" и Железничка станица "Нови Београд"

Русија је претходно упозорила да би забринутост народа због ископавања литијума Запад могао да злоупотреби за дестабилизацију Србије
Протест против "Рио Тинта": Блокирани "Прокоп" и Железничка станица "Нови Београд"© TANJUG/ TANJUG VIDEO

Након скупова који су претходних дана одржавани широм Србије, протест против ископавања литијума у Србији, пројекта "Јадар" и компаније "Рио Тинто" одржава се и у Београду.

Након говора одржаних на Теразијама, активиста удружења "Не дамо Јадар" Златко Кокановић најавио је одлазак до "Газеле", а по доласку до те тачке, око 21 сат, позвао је окупљене да се поделе – једна колона на "Прокоп", а друга на Железничку станицу на Новом Београду.

Уз прилично хаотичну организацију, грађани су нешто после 21.30 ушли у Железничку станицу "Прокоп" и стали на пругу. Тиме је железнички саобраћај у Београду блокиран.

Док се колона кретала ка "Газели", окупљени су звиждали док су пролазили поред немачке амбасаде. Како јављају београдски медији, због изласка грађана на "Газелу" дошло је до судара два возила.

Обраћајући се окупљенима на Теразијама, глумица Јелена Ступљанин у свом говору рекла је да је прави патриотизам борба за чист ваздух, воду, за чисту земљу која храни све у Србији.

Она је додала да се "Европа окреће очувању своје природе, а наша власт хоће да распрода најплодније парче своје земље, коју су људи наследили од својих предака, јунака Церске битке, да је претвори у рудник једне компаније", рекла је Ступљанин.

Песникиња Љиљана Браловић казала је да су нам "три омче ставили око врата – једну стране корпорације, другу амбасадори на челу са америчким амбасадором Кристофером Хило, а трећу картел који их је довео ту".

Глумица Светлана Бојковић, једна од потписница "Прогласа", уз критику порука из Москве о могућој злоупотреби скупа од стране Запада, казала је да је окупљање еколошко и нема никакве политичке амбиције.

"Изгледа нам да се од нас крије да смо жртвовани као будућа прљава рударска колонија и депонија, то нећемо дозволити, зато смо данас овде, не пристајемо на то и бранимо свој опстанак у својој земљи", поручила је Бојковић.

Премијер Србије Милош Вучевић објавио је да су по ко зна који пут показали да их брига за животну средину и здравље људи.

"Једни као распала банда иду да блокирају, не знају ни сами шта, али је битно да угрозе функционисање нормалним људима. Други се спремају да, како сами изјављују, 'ископају највећу раку у згради Председништва'. Кукавице и лажови! Еколози који не саде дрвеће већ копају раке, и овако отворено и монструозно прете смрћу председнику Вучићу. Нећете га уплашити! А нећемо дозволити да угрозите Србију зарад личних интереса које подржавају и Курти, и усташе и стране службе", поручио је Вучевић на Иксу.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је након завршетка протеста на Теразијама дошло до тешког нарушавања јавног реда и мира и кршења закона и против свих починилаца биће поднете кривичне и прекршајне пријаве.

Дачић је рекао да је сам скуп на Теразијама протекао мирно и полиција процењује да је било између 24 и 27 хиљада људи, али су, како је додао, након скупа организатори поступили супротно свему ономе што су написали у пријави јавног скупа, нарушавајући јавни ред и мир и блокирајући међународни саобраћај, угрожавајући тиме безбедност грађана.

Између осталог, како је рекао, по рецепту обојених револуција, блокирајући и железничку станицу "Прокоп", најлепшу у овом делу света и понос свих грађана Србије, коју је ова власт направила.

"Организатори и коловође, од стране полиције су упозорени и пре и у току самог протеста да то што раде није у складу са законом. Против свих починилаца кривичних дела и прекршаја биће поднете кривичне и прекршајне пријаве", рекао је Дачић.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је претходно да анализа тренутне ситуације у Србији указује да би природну забринутост грађана због експллоатације литијума Запад могао да злоупотреби за изазивање нереда и дестабилизацију Србије.

"Идеја је да се, под плаштом добрих намера, преко марионетских медија и невладиних организација, подстакну негативне емоције у друштву како би се народ окренуо против државног врха", напоменула је Захарова.

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да су га руске службе обавестиле да се спремају масовни нереди у покушају државног преврата.

"Добили смо званичне информације од Руске Федерације, званичним каналима пренете и донете информације. Добили смо информације, бавимо се тиме. Надлежна је БИА, људи специјализовани за то у Влади Србије раде свој посао", казао је он.

Полиција у Суботици, у сарадњи са БИА, ухапсила је јуче четири лица, која су у суботу планирала напад на полицију и изазивање насиља и нереда на протесту у Београду, саопштио је МУП.

image