После протеста проходни аутопут и станице "Прокоп" и "Нови Београд", огласио се "Рио Тинто"

Саобраћај у центру града је успостављен, а одблокиран је и саобраћај на аутопуту код моста "Газела"

Протест против компаније "Рио Тинто", ископавања литијума у Србији и пројекта "Јадар" одржан је синоћ у Београду и на њему се окупио велики број грађана.

Након говора одржаних на Теразијама окупљени су отишли до "Газеле" да би се око 21 сат поделили у две колоне - једна која је отишла на "Прокоп" а друга на железничку станицу "Нови Београд".

Демонстранти који су ноћ провели на железничкој станици "Нови Београд" повукли су се јутрос са пруге после доласка полиције.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је интервенцијом полиције јутрос у 5.30 минута, уз стриктно поштовање полицијских овлашћења, омогућено несметано одвијање железничког саобраћаја и најавио кривичне пријаве против свих починилаца кривичних дела прекида међународног јавног саобраћаја и угрожавања безбедности грађана.

"Министарство унутрашњих послова је, у складу за законима Републике Србије и својим законским овлашћењима, омогућило несметано одвијање железничког саобраћаја чиме су створени услови за нормално функционисање друштвеног живота у интересу свих грађана", навео је Дачић, а саопштио МУП.

Он је истакао да ће полиција поднети кривичне пријаве против свих починилаца кривичних дела прекида међународног јавног саобраћаја и угрожавања безбедности грађана.

Саобраћај у центру града је током ноћи успостављен, а одблокиран је и саобраћај на аутопуту код моста "Газела".

Организатори су раније саопштили да је њихов захтев да се донесе закон о трајној забрани ископавања литијума и бора у Србији, а један од организатора председник удружења "Не дамо Јадар" Златко Кокановић рекао је у суботу вече да ће блокаде трајати док се тај захтев не испуни.

Скупови против "Рио Тинта" организовани су претходних дана широм Србије.

Компанија "Рио Тинто" огласила се ноћас саопштењем у којем прете да ће "свим расположивим правним средствима" бранити "репутацију компаније", другим речима тужбама.

У саопштењу се наводи и да није тачно да би рудник пројекта "Јадар", "био први и једини рудник у насељеном, плодном, водном, живом месту".

Наводе "да у свету већ раде литијумски рудници попут рудника 'Гринбушез' у Аустралији који се налази тик уз истоимени град у коме се, у густо пошумљеном окружењу, уз рударство успешно одвијају пољопривредне активности, а поготово узгој винове лозе. Осим тога, само у ЕУ развијају се слични литијумски пројекти у насељеним местима, укључујући и пројекте у зонама заштите природе Натура 2000", одговарају из ове компаније.

Из "Рио Тинта" наводе и да није тачна информација да је "рудна рента у Србији најнижа".

"Рудна рента у Србији за металичке сировине, у које спада и литијум износи пет одсто и једнака је или виша у односу на већину других земаља у свету. Ако би пројекат 'Јадар' био реализован, био би подложан једној од највиших рудних ренти на свету за вертикално интегрисан тип пројекта какав је Пројекат 'Јадар'- пет одсто од прихода компаније, односно око осам одсто на вредност концентрата, што је скоро двоструко више у поређењу са Аустралијом, која је релевантна као највећи светски произвођач литијума из чврсте стене", наводи се у саопштењу.

Одржан је састанак у Председништву Србије, на којем је председник Александар Вучић са сарадницима разматрао ситуацију поводом протеста и предузимања даљих корака. Како је најављено, Вучић ће се данас у 11 часова обратити јавности из Палате Србија.

Протест под паролом "Рудника неће бити" почео је на Теразијама нешто пре 19 сати, где су се окупљенима обратили глумица Јелена Ступљанин, председник удружења "Не дамо Јадар" Златко Кокановић, песникиња Љиљана Браловић из Савеза еколошких организација Србије (СЕОС), глумица Светлана Бојковић и научни саветник Института за хемију животне средине Драгана Ђорђевић.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је претходно да анализа тренутне ситуације у Србији указује да би природну забринутост грађана због експллоатације литијума Запад могао да злоупотреби за изазивање нереда и дестабилизацију Србије.

"Идеја је да се, под плаштом добрих намера, преко марионетских медија и невладиних организација, подстакну негативне емоције у друштву како би се народ окренуо против државног врха", напоменула је Захарова.

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да су га руске службе обавестиле да се спремају масовни нереди у покушају државног преврата.

"Добили смо званичне информације од Руске Федерације, званичним каналима пренете и донете информације. Добили смо информације, бавимо се тиме. Надлежна је БИА, људи специјализовани за то у Влади Србије раде свој посао", рекао је он.

Полиција у Суботици, у сарадњи са БИА, ухапсила је у петак четири лица, која су планирала напад на полицију и изазивање насиља и нереда на протесту у Београду, саопштио је МУП.