Вучић о протестима: Заузимање пруге и аутопута је терор мањине над већином, разговараћу са народом

Председник Србије је најавио да ће разговарати са народом, са свима који мисле другачије и поновио да никаквог копања неће бити наредне две године

Председник Србије Александар Вучић поручио је да су заузимање међународне пруге, и станица "Прокоп" и "Нови Београд", заустављање "Газеле" извргавање руглу демократије и терор мањине над већином.

Вучић је рекао да је "сам скуп у Београду протекао у демократској атмосфери", али "како се скуп завршио, догодиле су се ствари које смо очекивали. Превладало је насиље и извршење тешких кривичних дела."

"Заузимање 'Прокопа', станице у Новом Београду, заустављање мотопута и рада на самом мосту 'Газела' нису били никакав допринос демократији, већ изругавање демократији као политичком режиму и спровођење насиља и терора мањине", оценио је председник Србије.

Он је додао и да је интервенција полиције, која је спроведена, спроведена без употребе силе.

"Честитам полицији, другачије би се провели у некој страној земљи уз насиље", рекао је Вучић и оценио да је полиција "на уздржан, миран начин деловала".

Рекао је и да је његова оцена дешавања свакако изразито негативна, али није желео даље да коментарише.

Вучић је рекао да не разуме зашто људи који живе у овој земљи желе да униште привреду Србије.

"Позивали смо на разговоре, позивала је председница Народне скупштине, нису желели да дођу на њих. Позвали смо представнике различитих организација и удружења, најчешће су плаћени споља, а и оне друге, нико није желео да разговарамо. Мислили су да је разговор претња, уништење српске привреде, српских пруга и све друго, никада није било решење у томе, већ разговором. Кад вам се нешто не свиђа, то решавате разговором", поручио је председник.

Он је рекао и да ће разговарати са народом, са онима који другачије мисле. "Разговараћу са њима о њиховом страху", рекао је председник Србије и поновио да "никаквог копања неће бити наредне две године".

"Никаквог копања неће бити две године. Онда се поставља питање, што сте нешто радили на силу? То јесте део хибридног приступа и покушаја извођења обојених револуција. У детаљ смо све знали, ви мислите да сте изненадили некога тиме што сте урадили. И опет смо без икаквог насиља обезбедили јавни ред и мир", рекао је.

"Добили смо неке студије, неке ћемо тек да видимо. Мој мандат се тада завршава. Да ли људи у Србији стварно мисле да сам блесав и луд да ћу да урадим нешто против своје земље и свог народа", упитао је он. "Чуваћемо нашу природу, не само здравље наше деце. Пратићемо за сваку евентуалност да имамо пуну превенцију, најбоље лекаре смо поставили."

Вучић је поручио да ће бити "највећи полицајац 'Рио Тинта'". "Гори ћу им бити ја него сви они који су стварно и тобоже се борили против њих а у ствари желели да се без избора дочепају власти", упозорио је председник.

"Још једном се обраћам људима који имају реалан страх, неће се догодити ама баш ништа наредне две године. А за то време ми морамо да разговарамо и тек после тога да доносимо одлуку. Руководим се само интересима Србије и занима ме само шта је интерес Србије и ништа више. Тако ћу наставити да радим. Моја канцеларија отворена им је у сваком тренутку, увек могу да дођу да разговарају, да ми пренесу шта је то што мисле да је лоше, онда можемо да разговарамо о чињеница, а о теоријама завере не", поручио је председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије је ноћас у Председништву Србије сазвао састанак на ком је са сарадницима размотрио ситуацију поводом протеста против "Рио Тинта".