Србија и Балкан

Стоилковић: С новом владом Северне Македоније исправљена је велика неправда према Србима

Према речима Ивана Стоилковића, много је позиција које Србима у Северној Македонији Устав гарантује, а нису уведене у праксу због недостатка воље и деструкције претходне владајуће гарнитуре
Стоилковић: С новом владом Северне Македоније исправљена је велика неправда према Србима© Printscreen/Youtube/Sitel televizija

Потпредседник Владе Северне Македоније и министар за односе међу заједницама Иван Стоилковић оценио је да је доласком на власт коалиције окупљене око ВМРО-ДПМНЕ у којој је и Демократска партија Срба у Македонији коначно исправљена велика неправда према српском народу.

"За српски народ то значи да сада има адресу на највишим нивоима македонске власти, да је велика неправда коначно исправљена и да сада у њој достојно партиципирају и имају коме да се обрате", рекао је Стоилковић, лидер Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ) за  "Политику".

Према његовим речима, много је позиција које Србима у Северној Македонији Устав гарантује, а нису уведене у праксу због недостатка воље и деструкције претходне владајуће гарнитуре.

Додао је да предстоји озбиљан рад, али и нова платформа, а да за Северну Македонију то може бити само од користи и на добробит унапређења односа између два народа и две државе.

Навео је да већ дуги низ година траје плодоносна сарадња између ДПСМ и ВМРО-ДПМНЕ и да је српска заједница своје највеће тековине у Северној Македонији повратила управо у коалицији са ВМРО-ДПМНЕ.

"Срби су стали уз македонски народ када му је било најтеже и мој избор на ово одговорно место је логичан след ствари", каже Стоилковић.

Одговарајући на питање како оцењује однос између два народа и две земље, Стоилковић је навео да је однос Републике Србије и Северне Македоније никада бољи и да ће се продубљивати јер на обе стране постоји и потреба и жеља за тим.

"Наше економије су комплементарне, обе државе стреме ка ЕУ, а ту је и (иницијатива) Отворени Балкан. И да не би све остало само мртво слово на папиру, мораћемо пуно да радимо и много тога да свакодневно унапређујемо размењујући знања, капацитете и искуства", рекао је Стоилковић.

На питање како статус Србије као политичког лидера у региону помаже Србима у Северној Македонији, он је рекао да јер важно да Срби из Северне Македоније више не морају да "клече на коленима да им се отворе врата у Београду".

"Председник (Србије Александар) Вучић нам их је отворио широм, добродошли смо и ми се питамо. Остало је ствар наше способности, организованости и политичке писмености", истакао је Стоилковић.

image