Србија и Балкан

Апел да се хитно одобри ангажовање хеликоптера МУП-а Србије: У опасности Национални парк "Сутјеска"

Директор Националног парка "Сутјеска" Зоран Чанчар истакао је да је ситуација забрињавајућа
Апел да се хитно одобри ангажовање хеликоптера МУП-а Србије: У опасности Национални парк "Сутјеска"© ATA images

Заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац затражио је од бошњачких министара у Савету министара да хитно и без одгађања поступе у складу са надлежностима и у најкраћем року одобре ангажман хеликоптера Министарства унутрашњих послова Србије који ће помоћи у гашењу пожара у Националном парку "Сутјеска".

"Хелез, Конаковић и Форто под хитно треба да престану са политичким манипулацијама и популизмом, јер сада заиста није време за то", нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је ситуација на терену алармантна и неопходна је помоћ Хеликоптерском сервису Српске и људству које је ангажовано на сузбијању пожара.

Кошарац је навео да процене на терену говоре да ширење пожара може зауставити једино хеликоптер МУП-а Србије чији је капацитет ведра 5.000 литара, односно неупоредиво већи од капацитета хеликоптера Оружаних снага БиХ.

"Уколико не буде дата сагласност за ангажовање хеликоптера из Србије, Националном парку 'Сутјеска' прети штета несагледивих размера. То не смемо допустити", нагласио је Кошарац.

Он је додао да га је данас контактирао и начелник општине Фоче Милан Вукадиновић, који је упозорио на алармантност ситуације, те да су људи изузетно забринути и никоме није потребан јефтин популизам бошњачких министара, већ конкретна акција и одговорно понашање.

"Зато поново апелујем на Хелеза, Конаковића и Форту да промптно реагују и приоритетно дају сагласност за ангажовање потребне помоћи из Србије у борби против ватрене стихије и спречавању катастрофе", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да сви морају дати допринос и помоћи Хеликоптерском сервису Српске и директору Бобану Кустурићу у надљудским напорима да сузбију пожар и спрече штету невиђених размера.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Борис Трнинић упозорио је да у Националном парку "Сутјеска" на локалитету Тјентишта гори стогодишња црногорична шума и да је неопходно хитно ангажовање хеликоптера за гашење пожара Хеликоптерске јединице МУП-а Републике Србије како би помогао Хеликоптерском сервису Републике Српске и људству ангажованом на терену.

"У протеклих 48 часова улажу се огромни напори да се спречи ширење пожара на Тјентишту. Људски и технички ресурси си скоро исцрпљени и уколико не буде ангажован већи ваздухоплов за гашење пожара из Републике Србије може доћи до еколошке катастрофе у прашуми Перућица и на целој територији Националног парка Сутјеска", навео је Трнинић.

Он је упозорио да прети несагледива штета и катастрофа у еколошком и материјалном смислу јер је угрожено огромно подручје са стољетном најквалитетнијом шумом у југоисточној Европи, биосистем Националног парка "Сутјеска" и прашуме Перућица.

Зоран Чанчар, директор Националног парка "Сутјеска" истакао је за РТРС, да је ситуација забрињавајућа.

"Ситуација је забрињавајућа и тешка, терен је стрм и непогодан да би се пришло. Захваљујући Хеликоптерском сервису Републике Српске и ватрогасним јединицама Фоча и Гацко, ми се трудимо да локализујемо пожар, да се не шири даље", напомиње Чанчар.

Чанчар је изразио забринутост ширења пожара, на регији која је покривена четинарима, који су на веома неприступачном терену.

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске од раних јутарњих часова наставили су борбу са ватреном стихијом у рејону Националног парка "Сутјеска" и до сада је избачено 20.000 литара воде, изјавио је директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.

image