Национални парк Сутјеска и даље гори: Сарајево не дозвољава помоћ хеликоптера МУП-а Србије

У гашењу пожара учествују два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске , као и хеликоптер Оружаних снага БиХ

Ватра у Националном парку Сутјеска и даље гори, потврдио је Директор Националног парка Зоран Чанчар, и додао да је  неразумљиво што институције БиХ нису дале дозволу да се и хеликоптер МУП-а Србије укључи у гашење ватре која је обухватила више 150 хектара.

"Гашење отежава јак ветар. Пожар је захватио и борову шуму", изјавио је Чанчар за за Радио Републике Српске

Два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Српске учествују у гашењу, као и хеликоптер Оружаних снага БиХ.

"Највећи проблем биће гашење борове шуме", наглашава Чанчар.

Кошарац: Бошњачка политика је против сарадње Српске и Србије

Заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац је поручио да нема намеру да о пожарима полемише са Елмедином Конаковићем нити са било којим другим министром "Тројке", јер нема места за популизам у ситуацији када гори у Националном парку "Сутјеска".

"Поновићу, хеликоптери Оружаних снага БиХ немају довољан капацитет и непоузданог су квалитета, за разлику од хеликоптера Србије, чији је капацитет неупоредиво већи и може зауставити ширење пожара. Али, то очигледно бошњачким политичарима није важно. Они и на овом примеру показују да одбијају регионалну сарадњу, претварајући ФБиХ у филџан државицу", навео је Кошарац у изјави за Срну.

Додао је да њих не занимају могуће катастрофалне последице пожара.

На питање да прокоментарише изјаву Конаковића да би власти у случају потребе ангажовања хеликоптера за гашење пожара прво требало да се обрате Оружаним снагама БиХ, а тек након тога институцијама других земаља, тврдећи да су "хеликоптери Оружаних снага БиХ спремни за интервенције и гашење пожара у сваком делу БиХ", Кошарац је одговорио да је њихова једина политика да у јавном дискурсу буду видљиви против сарадње Српске и Србије, чак и када су хуманитарне мисије у питању, рачунајући да ће им то донети неки глас у хаустору.

"Хеликоптери из Србије гасили су пожаре и у ФБиХ и нико никада није то проблематизовао. Подршка Србије стизала је и у ФБиХ за време пандемије вируса короне, људи из ФБиХ су одлазили на вакцинацију у Србију. Сетимо се улоге Цивилне заштите Српске у помоћи Турској након земљотреса", подсетио је Кошарац.

Он је навео да нико осим бошњачког политичког фактора не оспорава регионалну сарадњу, посебно када је реч о хуманитарним мисијама.

"То прави разлику између нас и њих. Убија их комплекс! После оваквих њихових реакција, дефинитивно треба преиспитати начин функционисања у Сарајеву", закључио је Кошарац.