Кфор: Стално смо присутни на мосту

На мосту су и радници, који настављају уређивање започето пре неколико дана

Снаге Кфора су стално присутне на мосту на Ибру у Косовској Митровици, и редовно спроводе патроле у околини моста, како би обезбедили стабилност и безбедност свих локалних заједница, саопштено је из те мисије поводом навода да је на мосту приметно више возила Кфора него уобичајено.

Из Кфора се наводи да неће оклевати да се позабави било којим развојем који може утицати на безбедносно окружење и регионалну стабилност, уз пуно поштовање мандата УН.

"Наш став по овом питању био је јасан, транспарентан и доследан све време. Све одлуке у вези са отварањем главног моста преко реке Ибар морају бити донете у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, који ми у потпуности подржавамо. Никада нећемо спекулисати о било каквим хипотетичким сценаријима. Кфор наставља да спроводи свој мандат - заснован на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године - да доприноси безбедном и безбедном окружењу за све људе и заједнице које живе на Косову и слободи кретања, у сваком тренутку и непристрасно. Делује као трећи безбедносни одговор, у блиској координацији са косовском полицијом и мисијом владавине права ЕУ (Еулекс), који су први и други безбедносни одговорни", наводи се у саопштењу Кфора.

Претходно је "Косово онлајн" објавио да су поред Кфора, на мосту приметна и возила Еулекса, као и полицијски ауто, а на мосту су и радници, који настављају уређивање започето пре неколико дана.

Главни мост на Ибру дели Косовску Митровицу на јужни део града, где живе Албанци, и северни део, у коме 95 одсто становништва чине Срби. 

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у северни део града где живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава КФОР-а.

Власти у Приштини најављују његово отварање, чему се оштро противе ЕУ, Оебс, Еулекс, Кфор, Америка наводећи да та тема мора да буде део дијалога Београда и приштине уз посредство ЕУ.

Подсетимо, прошле седмице на хиљаде грађана окупило се на Тргу браће Милић у Северној Митровици како би изразили протест и незадовољство због све чешћих најава отварања моста на Ибру.Том приликом ухапшени су српски политичари, лидери Српске Демократије Александар Арсенијевић и Стефан Вељковић.

Привремене институције у Приштини су овим противправним потезима додатно отежале положај Срба на КиМ, након што су од 1. фебруара забраниле употребу динара на КиМ, а у мају затвориле филијале Поштанске штедионице у покрајини.